MINISTAR PROMETA

HAJDAŠ DONČIĆ O VELIKOM KRIMINALU U HAC-u 'Smatrao bih se lagano retardiranim da to nisam vidio'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je večeras da projekt koncesioniranja hrvatskih autocesta nije doveden u pitanje aferama u HAC-u, ali i priznao da u pregovorima s mogućim koncesionarima nije ugodno što je bivši premijer nepravomoćno osuđen upravo zbog korupcije.

"Projekt koncesioniranja hrvatskih autocesta i autoceste Rijeka –Zagreb ide dalje. Dakle, ne radi se o poduzećima, radi se o tome da mi iznajmljujemo ceste, a ne poduzeće", rekao je Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV. Dodao je da su tijekom nekih bilateralnih razgovora potencijalni ulagači postavljali pitanja kakva je situacija s korupcijom u Hrvatskoj.

"To stanje stvara lošu poslovnu klimu, a mi tu poslovnu klimu mijenjamo. Garantirali smo potencijalnim koncesionarima da je natječaj javan i transparentan, da će pobijediti onaj tko da najveću cijenu", kazao je ministar.

Govoreći o stanju u HAC-u napomenuo je da je u zadnjih šest do sedam godina u izgradnju autocesta uloženo oko 30 milijardi kuna, od čega su 2,3 milijarde kuna bile izvantroškovnički radovi ili "nešto nakon okončane situacije". Dakle, stvarno siva zona", rekao je.

Upitan bi li mu se, da je predsjednik Skupštine HAC-a, kao što je bio bivši ministar prometa HDZ-ovac Božidar Kalmeta, "upalila" lampica na milijunske nesrazmjere u HAC-u, ministar je odgovorio: "Smatrao bih da sam lagano retardiran da to ne vidim. Smatram da nisam retardiran. Dakle, svaki normalan čovjek je morao primijetiti što se događa u HAC-u i u tom trenutku je trebao reagirati".

Hajdaš Dončić je kazao da DORH odavno ima te podatke, a da je sada počelo i procesuirati. "Pustimo Odvjetništvo da radi svoj posao i da odgovorni za to odgovaraju jer to nije samo ukraden novac HAC-a, nego svim građanima Hrvatske. Zato razgovaramo i o lošim mirovinama, lošim plaćama u javnom sektoru, a jedan od razloga je upravo izvlačenje novca iz javnih poduzeća", naglasio je.

Napomenuo je da je HAC odradio svoj postupak restrukturiranja te da je trenutno jedna od najboljih tvrtki u njegovu resoru, nema problema s korupcijom, zaposlenima, nego dapače radi posao za druga ministarstva te se sprema za izlazak na treća tržišta.

Na opasku da predsjednik nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, koji je kazneno prijavio Kalmetu, ni njega (Hajdaš Dončića) nije štedio, tvrdeći da su se ljudi zapošljavali u jednoj od tvrtki koje sada idu u koncesiju, ministar je odgovorio kako je dao nalog Nadzornom odboru Autocesta Rijeka-Zagreb da to provjeri.

"Ako se dokaže da je to istina, zahvalit ćemo se svim direktorima javnih poduzeća koji rade na taj način", poručio je.

To će se dogoditi kad dođu rezultati o radu tih tvrtki, kazao je Hajdaš Dončić i najavio da s nekim direktorima u javnim poduzećima iz svoga resora nije zadovoljan te da će im se kroz desetak dana "zahvaliti", ali da će prvo reći njima, a onda javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 09:44