ZAHTJEV ZA REFERENDUM

HAJDAŠ DONČIĆ O MONETIZACIJI AUTOCESTA 'Koja je alternativa?'

 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas kako je zahtjev za referendumom o monetizaciji autocesta legitimno pravo organizatora, ali i upitao koja je alternativa tom postupku.

S obzirom da je monetizacija zapravo koncesioniranje autocesta, koja je alternativa tom postupku, kazao je Hajdaš Dončić, kojega su u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb novinari upitali za komentar zahtjeva za referendumom protiv monetizacije autocesta.

Hajdaš Dončić pita i što bi sad trebali; prestati davati koncesije i za sve drugo, u cijeloj Europi?.

Ministar se osvrnuo i na neke, kako je rekao, iskrivljene teze da potencijalni budući koncesionirani autocesta imaju neku lošu ulogu u smanjivanju hrvatskog javnog duga, naglašavajući kako to nije točno.

Savjetnici su analizirali tri opcije kako da Hrvatska najbolje riješi dug. Taj dug sada je, vidljivo je, oko četiri milijarde eura. I čak da ga možemo refinancirati, a ne možemo, do 2036. ili 2038. iznosit će oko osam milijardi eura, ističe Hajdaš Dončić.

Pa, ako možemo dobiti jedan dio prihoda odmah i zatvoriti nepovoljne kredite, zašto to ne učiniti, pita ministar i dodaje da je sve ostalo stvar emocija.

Naglasio je da je koncesija za autoceste stoga ozbiljna poslovna odluka, da bi bilo dobro da krene i da se ne zadužuju dodatno buduće generacije.

Na upit hoće li dati ostavku ako monetizacija ne krene, kako su objavili neki mediji, Hajdaš Dončić je kazao kako je to izvučeno iz konteksta i da naslovnice ne odgovaraju tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:34