DRAMATIČNA AKCIJA

GUNJANSKI DR.DOOLITTLE 'Izgubio sam stotine ljubimaca, pitona sam morao ugrijati tijelom'

Poput Noe, u čamac je ubacio tvora, zmiju, više paunova, zečeve, terijerku, haskija, pekinezere...

Bio je praktički hladan i morao sam ga staviti u njedra da ga ugrijem - riječi su Sebastijana Kelave iz Gunje kojima nam je opisao trenutak kad je iz svoje poplavljene kuće izvukao jednog od brojnih ljubimaca. Iz njegove rečenice čovjek bi zaključio da je riječ o kanarincu, mačku ili zecu, ali nije. Sebastijan je u njedra stavio kraljevskog pitona od metra.

Njegov je piton najegzotičnije živo biće izvučeno iz potopljene Gunje. No, ni ostali njegovi ljubimci ne zaostaju. Sebastijan je, naime, na više lokacija u Gunji imao pravo malo životinjsko carstvo. Njegov mini zoološki vrt, terarij i akvarij osim pitona činilo je više od 70 papiga, ukrasnih pijetlova, kokoši, pura, japanskih šarana, zamoraca, patuljastih kunića, psa, mačaka...

Obiteljska drama

Nekoliko stotina jedinki različitih vrsta. Većinu njih nije pronašao kad se u srijedu s prijateljima iz zadarskog HGSS-a vratio u Gunju po svoje ljubimce. Sebastijan je, naime, u sezoni zaposlen kao konobar u Sukošanu, gdje ga je i dočekala vijest o kataklizmi koja je zahvatila njegovo selu u kojem su mu ostali otac Fabijan i majka Jovanka te sestra Jasna Petrović sa svojom obitelji. Brat Kristijan bez kuće je ostao u Rajevu Selu. I oni su jedva izvukli živu glavu, a onda su poslije čamcima spašavali one koje su mogli - lovačke pse, terijere, šarplanince, vijetnamsko prase...

Sa Sebastijanom su iz Zadra krenuli HGSS-ovci Tomo Jurić i Ljubo Majica. U srijedu poslijepodne bili su pred Gunjom, a pridružio im se i Mario Pinjuh iz Đakova. I upravo kad su čamcem htjeli ući u selo, kaže nam, neki su se volonteri počeli buniti jer su prije njega čekali čamac.

Dobar policajac

- Počeo sam vrištati i plakati od muke. Objasnio sam im da u kući imam pitona, da mi paunovi spavaju na krovu. Bio sam očajan, a stvar je spasio jedan policijski zapovjednik koji nas je pustio unutra - ispričao nam je gunjanski dr. Doolittle.

Leševi stoke u vodi

Akcija je trajala nekoliko sati. Probijali su se između leševa mrtve stoke i spašavali ljubimce. Sestrina bernardinca skinuli su s krova, na ormaru je pronašao mačku i zečicu sa zečićima. Na kraju su se u čamcu našli i piton, paun i dvije paunice, haski, terijerka, tvor, dva pekinezera, tri perzijske mačke... Bio je to najšareniji spasilački čamac. Na žalost, dva labradora nisu im stala u čamac jer bi se inače svi utopili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:31