'VREĆE PUNE NOVCA'

Guardian: Hrvatska do grla zakopana ljigavim pričama u koje ih je uvalila stranka desnog centra

Lovačke zabave, skupi pokloni, automobilski sudari pod utjecajem alkohola, tajna prisluškivanja, papirnate vrećice pune novaca i javni budžeti tretirani kao privatni bankovni računi svaki dan iskaču na naslovnim stranicama u centralnoj Europi
 Damir Krajač / CROPIX

LONDON - Stranke desnog centra potresene su strašnim korupcijskim skandalima posvuda u srednjoj Europi, piše britanski The Guardian .

Britanski novinar tako objašnjava da su Austrija, Slovačka, Češka i Hrvatska do grla zakopane 'ljigavim' pričama u kojima su političari na višim funkcijama i stranke izvlačile ogromne svote novaca iz državnog aparata.

"Lovačke zabave, skupi pokloni, automobilski sudari pod utjecajem alkohola, tajna prisluškivanja, papirnate vrećice pune novaca i javni budžeti tretirani kao privatni bankovni računi svaki dan iskaču na naslovnim stranicama u centralnoj Europi," piše Guardian.

Spominju kako u Hrvatskoj suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu počinje sljedeći mjesec, koje obećava 'otvoriti prozor do široko raširene političke korupcije tokom proteklih deset godina'.

"Sanader i njegova stranka HDZ optuženi su da su u privatizaciji izvukli više od 10 milijuna eura od države i stavili u stranačke džepove."

Guardian također napominje kako je Sanaderova stranka zbog svojih afera izgubila vlast na zadnjim parlamentarnim izborima u prosincu.

Članak također spominje i primjere korupcije koje je desnica na vlasti počinila u susjednim zemljama.

U Češkoj, procurile su tajne snimke razgovora između poduzetnika Romana Janoušeka i bivšeg gradonačelnika Praga Pavela Bema, koje su potvrdile višegodišnje tvrdnje medija da su Janoušek i Bem uspostavili korupcijsku mrežu uz pomoć koje su tretirali gradski budžet kao vlastiti.

U Austriji, demokršćanska stranka OeVP i pojedinci iz stranke, trenutno na vlasti u sklopu koalicijske vlade, primili su milijune eura od Austria Telekoma kroz posrednike i PR agencije.

U Slovačkoj, stranke desnog centra su neslavno propale na zadnjm izborima, nakon što je kanadski novinar razotkrio aferu u kojoj su kupovale zastupnike u parlamentu na prethodnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31