USPJEH ZNANSTVENIKA

GSS će preko fotografija lakše pronalaziti nestale

Riječ je o jedinom takvom softveru u svijetu koji će se predstavljati i na svjetskim kongresima spasilaca
 Tom Dubravec/CROPIX

Traganje za nestalim osobama na velikim i teško dostupnim područjima vrlo je zahtjevan zadatak s kojim se svake godine više puta suoče pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Teren se uglavnom pregledava iz zraka, helikopterima, no često je teško uočiti nestalu osobu, pogotovo ako je riječ o terenu s gustim raslinjem, šumama, planinama... Stoga se već godinama pokušava pronaći način kako pojednostaviti i ubrzati potrage, a jedno se vrijeme pribjegavalo fotografiranju terena. Ipak, vrlo je teško analizirati tisuće fotografija u kraktom vremenu.

Sedam godina razvoja

Stoga je HGSS-ovcima ovih dana sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u ruke stigao pravi biser. Nakon gotovo sedam godina razvijen je visokosofisticirani računalni program koji uz pomoć posebno razvijenih algoritama analizira tisuće, pa i desetke tisuća snimljenih fotografija u kratkom roku, te u prvi plan izvlači samo one koje bi mogle biti interesantne spasiocima.

- Riječ je o vrhunskom softveru koji prepoznaje i analizira boje, konture i bilo kakva odstupanja od uobičajenog izgleda terena, te na temelju toga izolira fotografije na kojima je možda baš osoba koju tražimo. Softver nam ujedno daje precizne GPS koordinate s fotografije, tako da u kratkom roku možemo pronaći lokaciju i osobu. To je jedinstven softver kakav još nema niti jedna država osim Hrvatske i zato ćemo ga s ponosom predstaviti na svjetskim kongresima spasilačkih službi. Ovo je odličan primjer kako znanost implementirati u nešto vrlo korisno - zadovoljan je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić koji kaže da je softver već pokazao odlične rezultate tijekom testnog rada u ovogodišnjoj potrazi za nestalim češkim turistom na Biokovu.

Ručno pregledavanje

Ideju za softver dao je FESB-ov profesor i istaknuti član HGSS-a Hrvoje Dujmić. Nakon njegove smrti prošle godine, FESB-ovi profesori intenzivirali su napore, okupili još veći tim i u znak počasti bivšem kolegu, te uz pomoć studenata, dovršili njegovo životno djelo. HGSS je dosad u radu koristio bespilotne letjelice - dronove. Imaju ih desetak raspoređenih diljem Hrvatske.

No, dosad su sve fotografije koje su dronovi napravili morali ručno pregledavati. Uskoro će na sve bespilotne letjelice biti instaliran FESB-ov sustav kako bi potrage bile mnogo uspješnije.

Pročelnik splitske stanice HGSS-a, Frane Bebić, i sam bivši FESB-ovac, kaže da u traganju za nestalim osobama brzina ima presudnu važnost.

- Ako tražimo osobu koja je izgubljena na Velebitu, pogotovo zimi, nakon nekoliko dana tragamo za tijelom. Nama je cilj spasiti život. Ovaj sustav će nam strašno ubrzati proceduru, nešto što smo prije satima pregledavali i analizirali bit će nam odmah dostupno.

Najdulje traje potraga

Traganje nam je dosad uzimalo najviše vremena, više od samog spašavanja, a sada bi se to trebalo promijeniti - kaže Bebić. Vjeruje da će rezultati što vidjeti već prilikom prve sljedeće potrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:57