MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

GRLIĆ RADMAN 'Talijanski veleposlanik se na neki način ispričao. Pupovac? Začudile su me njegove izjave, jače se trebao ograditi od svojih istupa'

Gordan Grlić Radman
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ekskluzivnom "Intervjuu tjedna" Media servisa oštro je osudio podizanje spomenika talijanskom okupatoru u Trstu, a komentirao je i srbijanske izjave o reviziji povijesti u Hrvatskoj, ali i izjave Milorada Pupovca te pismo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kao i nakanu Mire Kovača da zauzme čelo HDZ-a.

Grlić Radman se osvrnuo i na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a, a otkrio je i što će konkretno Dubravka Šuica raditi kao potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju.

Nakon što je Grad Trst odlučio podignuti spomenik Gabrieleu D'Annunziju, Talijanu koji je upravo na današnji dan (12. rujna) prije sto godina okupirao Rijeku, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odmah je reagiralo diplomatskom notom.

- Najoštrije smo osudili takav čin. Hrvatska policija pravodobno je reagirala na postavljanje zastava Kraljevine Italije, one okupatorske, i privela izgrednike.

Ovdje se radi o primjeru koji nije državna politika, nego politika lokalnih vlasti u Trstu. To su ideologije koje su poražene i koje su uvele u strahotu Drugog svjetskog rata. Svi oni koji podržavaju takvu ideologiju nemaju mjesta u ovakvoj Europskoj uniji - izjavio je Gordan Grlić Radman.

Kad je već riječ o susjedima, Hrvatska je i s druge strane u zategnutim odnosima sa Srbijom. Tamošnjem državnom vrhu koji tvrdi kako se u Hrvatskoj odvija zastrašujuća revizija povijesti, hrvatski ministar je poručio:

- Kad čovjek sve to čuje, onda razmišlja bi li se samo nasmijao ili tome dao neku važnost. Ono što čudi jest to jedno nerazumijevanje geopolitičkog konteksta od strane Srbije, to je očito nerazumijevanje ili zamjena teza - smatra Grlić Radman.

Osvrnuo se i na istup SDSS-ovca Milorada Pupovca koji se u srijedu nije ispričao što je usporedio modernu Hrvatsku s NDH i koji još nije donio odluku hoće li izići iz vladajuće koalicije.

- Pa mogu vam reći da su me začudile izjave gospodina Pupovca, koji je ozbiljan političar i mislim da bi se, ako su takve izjave izrečene, svakako trebalo jače ograditi od tih izjava - zaključio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Na pitanje je li mu išta sporno u pismu koje je Pupovcu uputila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u kojem je navela kako on na neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Hrvatsku, ministar je odgovorio da ona kao najviši dužnosnik sve radi i govori u interesu građana te u zaštiti državnih institucija i zemlje.

- To je ustavna obveza i ona kao izabrana predsjednica ima pravo na tu izjavu u cilju zaštite nacionalnih interesa i državnih institucija - rekao je za Media servis Grlić Radman.

Kad su u pitanju nadolazeći predsjednički izbori, siguran je da će Kolinda Grabar-Kitarović osvojiti drugi mandat.

- Sve ono što ima Kolinda Grabar-Kitarović, to nema niti jedan protukandidat. Dakle, ona ima jednu čistu vertikalu, jednu biografiju koja je toliko impresivna i u vanjskom svijetu - kaže.

Na pitanje može li Miro Kovač, koji je najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, s te pozicije maknuti Andreja Plenkovića, Grlić Radman je odgovorio:

- Ja sam uvjeren da ne može. Većina članova HDZ-a sigurno podržava predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Vi ste meni postavili pitanje vanjske politike i njegove uloge u vanjskom svijetu i njegovu popularnost u Europskoj uniji, njegov utjecaj, onda je sigurno da HDZ nema boljeg predsjednika - smatra ministar.

Dodao je kako Plenković dobro vodi Vladu i upravlja zemljom i da sigurno nema kandidata koji bi ga u tome mogao zamijeniti. Također, Hrvatska je u pripremama za predsjedanje Vijećem EU-a, a o pripremama za to i hoćemo li biti spremni za tako važan zadatak, Grlić Radman je rekao:

- Upravo je u srijedu to potvrdio dolazak glavnog tajnika Vijeća Europske unije Jeppea Tranholma-Mikkelsena. On sam izrazio je uvjerenje kako je Hrvatska spremna i da će proći onako kako ona zaslužuje, kao jedna ozbiljna i odgovorna zemlja članica.

Dubravka Šuica imenovana je potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju. Na pitanje je li Hrvatska podobna baviti se tim temama s obzirom na to kako se u vlastitoj zemlji bavimo demokracijom i demografijom, Grlić Radman kaže:

- Jest. Ako se sjećate kad je Ursula von der Leyen stigla ovdje, ona je izrekla upravo te riječi. Zahvalila se i pohvalila je Hrvatsku kao jednu od najvjernijih članica Europske unije.

Nakon što su se pojavili komentari da smo dobili "nepostojeći resor" u kojem Europska komisija nema ovlasti, ministar je upitan što Šuica konkretno može učiniti.

- Može učiniti jako puno kod takvih zemalja. Može poticati tu jednu demografsku obnovu, područje koje aposlutno ima jako puno prostora za djelovanje - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:29