VIŠE STRANACA

Grci spasili naš turizam: U strahu od nereda Nijemci odabrali Jadran

Ovogodišnji turistički prihod procjenjuje se na 6,7 milijardi eura ili oko 400 milijuna eura više nego prošle godine

ZAGREB - Hrvatsku je u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo više od 9,8 milijuna turista, koji su ostvarili više od 54 milijuna noćenja. Najviše je bilo stranaca: 8,6 milijuna, koji su ostvarili 2,7 posto noćenja više, a domaći su ostvarili 5,7 posto noćenja manje, posljednji su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Europa izlazi iz krize

Taj obični statistički podatak još je jedan dokaz da je Europa počela izlaziti iz krize, dok Hrvatska i dalje tone.

Pravi dobitnik sezone su hoteli, kaže nam Damir Bajs, ministar turizma. U hotelima je broj noćenja i dolazaka porastao 5,3 posto u odnosu na prvih devet lanjskih mjeseci, a oni donose i dobar dio zarade od turizma.

Turisti s cruisera

Taj se turistički prihod ove godine procjenjuje na 6,7 milijardi eura, ili oko 400 milijuna eura više nego lani, procjenjuje Zdeslav Šantić, makroekonomist SG Splitske banke. U prilog većoj zaradi govore i podaci o rastu prometa u trgovini na malo tijekom ljeta, kao i ocjene analitičara da smo u trećem ovogodišnjem tromjesečju, nakon godine i pol kontinuiranog pada, ipak ostvarili blagi rast gospodarstva.

Unatoč tome, hrvatski prihod od turizma i dalje je ispod magične brojke od sedam milijardi eura. Problem je, upozorava Šantić, to što je izvanpansionska potrošnja turista u Hrvatskoj premala. Optimizam ulijeva podatak da je Hrvatsku ove godine posjetilo oko osam posto više turista s cruisera nego lani, a ti su turisti dobri potrošači u trgovinama i restoranima.

Više grčkih turista

Više gostiju u hotelima stručnjaci objašnjavaju povratkom agencijskih gostiju, ali i problemima koji su pogodili našu konkurenciju, posebno Grčku. Mnogi su Nijemci u posljednji trenutak umjesto Grčke birali Hrvatsku jer nisu znali hoće li se iz Grčke zbog štrajkova moći na vrijeme vratiti. Taj je grčki kaos donio nam je i neočekivano povećanje grčkih turista, kojih je bilo 28 tisuća, 76,5 posto više nego lani. Pa ipak, sezonu su spasili Nijemci i Slovenci.

Crikvenica jača od 13 županija

U 13 kontinentalnih županija ostvareno je 907.684 noćenja, manje nego u Crikvenici, posljednjoj na našoj listi najpoželjnijih destinacija i gotovo tri puta manje nego u Rovinju.

Najveći rast noćenja ostvarila je Međimurska županija (24,5 posto), a najveći pad Koprivnička (-32,1 posto). Tako malen broj turista i noćenja dokaz da kontinentalni turizam ne razvijamo dovoljno brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:34