BRATOUBILAČKI RAT

Grbin želi srušiti Bernardićev klub: Nije po poslovniku Sabora jer je u njemu i dalje 5 SDP-ovaca

Klub zastupnika Socijaldemokrati je s 18 članica i članova odmah postao najveći oporbeni klub u Hrvatskom saboru
Peđa Grbin i Davor Bernardić
 Goran Mehkek/Cropix

Na saborskoj web stranici osvanulo je ime novog kluba - Kluba zastupnika Socijaldemokrati, koji je s 18 članica i članova odmah postao najveći oporbeni klub. Sastavljen je od iz SDP-a izbačenih, ali i nekoliko zastupnika koji su još uvijek članovi te stranke.

Upravo tu činjenicu SDP sada navodi kao dokaz da je novi Klub zastupnika osnovan suprotno odredbama Poslovinka Sabora koji u članku 29. kaže da Klub može osnovati: politička stranka koja ima najmanje tri zastupnika, dvije ili više političkih stranaka koje imaju zajedno najmanje tri zastupnika, najmanje tri nezavisna zastupnika, te političke stranke i nezavisni zastupnici ako zajedno imaju najmanje tri zastupnika.

- Klub je, prema izjavama samih njegovih članova, formiran suprotno Poslovniku Sabora jer ga nisu formirali nezavisni zastupnici - kaže potpredsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk.

image
Arsen Bauk
Nera Simic/Cropix

Podstetimo, vodstvo SDP-a iz stranke je prvo isključilo "četvorku" (Nikšu Vukasa, Zvanu Brumnića, Rajka Ostojića i Marinu Opačak Bilić), a potom još sedam zastupnica i zastupnika koji su se solidarizirali sa "četvorkom": bivšeg predsjednika stranke Davor Bernardića, Renatu Sabljar Dračevac, Romanu Nikolić, Franka Vidovića, Davorka Vidovića, Vesnu Nađ i Katicu Glamuzina.

Predsjednik novog Kluba socijaldemokrata Domagoj Hajduković sam je rekao da više ne želi biti član SDP-a, a "samoizbacila" se i zastupnica Ivana Posavec Krivec. To znači da u novom Klubu djeluje i pet zastupnika koji su i dalje članovi SDP-a. Među njima su Matko Kuzmanić i Erik Fabijanić. Potvrdili su nam da su još uvijek članovi SDP-a, ali u tome ne vide nikakvu prepreku da se pridruže Klubu zastupnika Socijaldemokrati.

- Po SDP-ovu Statutu članstvo prestaje ako prijeđeš u drugu političku stranku ili u Klub zastupnika druge političke stranke, ali ne i ako se pridružiš nezavisnim zastupnicima - kaže Fabijanić.

Kuzmanić kaže da je pristupio drugom Klubu zastupnika kao član SDP-a. Izbacivanje iz stranke ne očekuje jer, tvrdi, nije napravio ništa suprotno Statutu SDP-a.

Arsen Bauk smatra da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u proceduri osnivanja novog Kluba zastupnika “propustio utvrditi radi li se o nezavisnim zastupnicima”.

- Trebao bi zatražiti dopunu dokumentacije - tvrdi potpredsjednik SDP-ova kluba i dodaje kako vjeruje da je predsjednik Sabora postupao u dobroj vjeri.

Predsjednik Kluba Socijaldemokrati Domagoj Hajduković ne slaže se s Baukovim tumačenjem Poslovnika Sabora.

- Klub su osnovali nezavisni zastupnici, a pridružili su im se neki koji su u tom trenutku imali stranačku pripadnost. Ne vidim što je u tome sporno - kaže Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:13