OŠTAR ODGOVOR

Gradonačelnik Rijeke zaprijetio Slovencima: 'Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran!'

Slovenski ministar Karl Erjavec, izjavio je jučer kako Hrvatska možda neće ući u Europsku uniju

"Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran". Ovim je riječima na svojem Twitter profilu riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao na izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca koji je kazao kako postoji mogućnost da Hrvatska nikad ne postane punopravna članica.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec poručio: 'Hrvatska možda nikada ne uđe u Europsku Uniju!'

- Mislim da je krajnje neozbiljno da ministar vanjskih poslova susjedne i načelno prijateljske države daje takve izjave. Slovenska politika mora biti svjesna da na takav način ne možemo graditi prijateljske odnose - objasnio je Obersnel razloge svoje reakcije na Twitteru.

Na pitanje što je mislio pod "nećete ni vi na Jadran", Obersnel je odgovorio da "to može biti jedna od reakcija ako se nastavi ovakva politika"

Podsjetimo, Erjavec je još kazao kako bi slovenski parlament sve za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora mogao pripremiti već do kraja veljače, ali da sve ovisi o rješenju ključnog međudržavnog problema, a to je pitanje Ljubljanske banke.

- Ovo što sam napisao je moj osobni stav na kojega imam apsolutno pravo, tim više što je dio moje obitelji iz Slovenije - rekao nam je Vojko Obersnel.

Američki veleposlanik: Nema pritiska na Sloveniju

Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph A. Mussomeli izjavio je da Slovenija i Hrvatska trebaju naći kompromis oko Ljubljanske banke do 1. srpnja kada je predviđen ulazak Hrvatske u EU i da je takvo stajalište Sjedinjenih država načelno prema obje strane, a ne pritisak na jednu od njih.

"Naše poruke i Hrvatskoj i Sloveniji su identične. Obje trebaju naći kompromis", rekao je Mussomeli u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote, na primjedbu da se izjave američkih dužnosnika da Slovenija treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom mogu shvatiti kao pritisak na slovensku stranu koja ratifikaciju uvjetuje pitanjem Ljubljanske banke o čemu još nije postignuto obostrano prihvatljivo rješenje.

"Naša je poruka da je potrebno naći kompromis", rekao je Mussomeli, dodavši da i Slovenija treba biti svjesna kako je eventualni izostanak pravodobnog rješenja postavlja u "tešku situaciju".

"Ako Hrvatska 1. srpnja ne uđe u Europsku uniju, to će biti katastrofa ili u najmanju ruku vrlo nesretna situacija za Hrvatsku, za Sloveniju i za cijelu Europsku uniju", rekao je Mussumeli, dodavši da su stajališta SAD-a u tom pogledu jednako "tvrda" i prema Sloveniji i prema Hrvatskoj.

Mussomeli je očekivanja vezana na rješenje spora oko Ljubljanske banke, te odnose Hrvatske i Slovenije, komentirao i u razgovoru za subotnje izdanje mariborskog dnevnog lista "Večer".

Zaplet u odnosima s Hrvatskom predstavlja "još jedan argument protiv" toga da se politička kriza u Sloveniji riješi održavanjem prijevremenih izbora, naveo je Mussomeli, jer bi takav rasplet možda onemogućio pravodobnu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Što se tiče uloge američke diplomacije u odnosima Ljubljane i Zagreba, Mussomeli je pojasnio da SAD sada "savjetuju i potiču" slovensku i hrvatsku stranu da pravodobno riješe spor oko Ljubljanske banke i omoguće ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja, ali da američka diplomacije u to zapravo nije uključena i angažirana u to na isti način kako je to bio slučaj u naporima koji su doveli do Arbitražnog sporazuma o granici kojim su deblokirani hrvatski pristupni pregovori s EU-om u vrijeme slovensko-hrvatskog graničnog prijepora.

"Ovaj put je slučaj drukčiji, odnosno govoreći otvoreno nismo u stanju ponuditi potrebnu ekspertizu", rekao je Mussomeli, dodajući kako je Ljubljanska banka kompleksno pitanje, te da bi bolje da se u tom pogledu angažira Europska unija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:50