JAVIO SE VLASNIK

Građevinar iz Trilja: Torba s 50.000 eura je moja i dobit ću je natrag. A mogu nagraditi i dječaka!

Kada se uzmu u obzir sve činjenice, nitko upućen u njegovo poslovanje neće se upitati odakle jednom čovjeku odjednom toliko novca
 Srđan Vrančić/Cropix

Osam dana je prošlo otkada je ispred slastičarnice “Pinjur” u Sinju 14-godišnji dječak pronašao u plastičnoj torbi 50 tisuća eura, a konačno je poznato i tko je vlasnik tolikog novca.

Riječ je o triljskom građevinskom poduzetniku Branimiru Živaljiću porijeklom iz Čaporica koji je u zadnjih dvadeset pet godina izgradio imidž pouzdanog i kvalitetnog građevinara koji zapošljava na desetke ljudi. Njegova građevinska tvrtka “Božen@ Co” d.o.o. zapošljava 40-ak ljudi i postoji već 16 godina, dok tvrtka “Croex-trade” za proizvodnju privrednog eksploziva i miniranje postoji od 1993. i sada zapošljava 15 ljudi.

Kada se sve ovo zbroji i oduzme, nitko upućen u njegovo poslovanje neće se upitati odakle jednom čovjeku u džepu odjednom toliko novca. Ukupno 50 tisuća eura je sa sobom ponio kada se s poslovnim partnerom prije osam dana, u subotu navečer, našao na sastanku ispred sinjske pizzerije “Pinjur”. Očevidac događaja nam kaže da je Živaljića te večeri vidio u društvu s jednom muškom osobom kako sjedi na štekatu. Pokazivao je neke nacrte i jedno vrijeme razgovarao s tom osobom za stolom ispred objekta.

Navodno su se obojica žalila da im je hladno, a što je dalje bilo, naš informator ne zna. Uglavnom, dok se u utorak popodne nije pročula priča o tome da je Živaljić bio u PP Sinj na obavijesnom razgovoru i da je izgubljeni novac zapravo njegov, nitko u Cetinskoj krajini njegovo ime nije doveo u vezu s izgubljenih 50 tisuća eura. Priča se usmjeravala na puno “suptilnije” kanale: da je novac podmetnula policija, da je novac od kamatarsko-ucjenjivačkog miljea i sl..

Branimir Živaljić kaže da se te večeri sastao ispred “Pinjura” s jednim inženjerom kojega do tada nije ni znao.

- Ja sam njemu pokazivao neke nacrte vezano uz neke nekretnine i tražio njegovo mišljenje. Bili smo tu možda dvadesetak minuta na štekatu ispred “Pinjura”. Krenuo sam autom kući, a taj čovjek je ostao u Sinju. Da mi nema novca doznao sam tek u nedjelju ujutro i o tome odmah obavijestio policiju. Mislio sam iskreno da više taj novac nikada neću vidjeti, ali zahvaljujući profesionalnosti sinjske policije ja ću svoj novac dobiti natrag - veli nam poduzetnik kojemu je policija sve vrijeme savjetovala da medijima ne govori ništa.

- Kada sam u novinama vidio priču o dječaku koji je pronašao novac, znao sam da je riječ o mojem novcu, ali sam i dalje šutio u interesu istrage. Kaže da je policija bila tajanstvena i prema javnosti i prema njemu dok se nije sklopio mozaik. - Svoj novac još nisam dobio, ali to je sigurno, gotova priča da ću ga dobiti natrag. A dječak koji je našao novac? Pa mogu i njega nagraditi, zašto ne, nisam protiv - rekao nam je Živaljić.

Nije nam htio reći je li točan podatak da policija istražuje gdje je nestalo još par novčanica od po par stotina eura, koliko nedostaje od izgubljenog maca. Iz policije nije bilo moguće službeno dobiti nikakav detalj ove priče, nego nam je u više navrata rečeno da ćemo sve informacije dobiti kada u potpunosti bude završena krimobrada.

ČLANAK PROČITAJTE NA STRANICAMA SLOBODNE DALMACIJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:58