PUSTINJSKE LAĐE

GRAD PICOKA POSTAJE I GRAD JEDNOGRBIH DEVA Đurđevac kupuje četiri kamile: ‘One će biti atrakcija naše Podravske Sahare'

Jedna deva stoji oko 3000 eura, Grad ih namjerava naručiti iz Danske, a u Podravinu bi mogle biti u lipnju
 Podravski list/REUTERS

Jahanje na jednogrbim arapskim devama uskoro bi moglo postati glavna atrakcija u posebnom geografsko-botaničkom rezervatu Đurđevački pijesci. Iako se mnogima sve čini kao prvotravanjska šala, đurđevački gradonačelnik Željko Lacković odlučan je u namjeri da kupi arapske deve i obogati ponudu “podravske Sahare”, jedine pustinje u Europi. Đurđevački pijesci su destinacija koju posjećuje najveći broj turista i izletnika koji dolaze u Đurđevac pa je ambiciozni Lacković “zagrizao” na savjet koji je dobio od stručnjaka za turizam.

Trening za jahače

- Želimo stvoriti novu turističku atrakciju u Đurđevačkim pijescima i jahanje na devama predstavlja izvanredan turistički proizvod. Nadam se da će uskoro u našoj Sahari u ponudi biti jahanje na devama. Ipak, o samim detaljima još je prerano govoriti - kaže Željko Lacković. Neslužbeno smo doznali da Lacković namjerava kupiti četiri deve, i to od uzgajivača iz Danske. Cijena jedne jednogrbe deve kreće se oko 3000 eura, odnosno oko 23.000 kuna, pa kupnja četiri “pustinjske lađe” ne bi značajnije opteretila gradski proračun.

Za brigu o devama, prema planovima gradonačelnika Lackovića, zaduženi bi bili članovi Konjičkog kluba Đurđevački graničari, koji bi ih dodatno istrenirali za jahanje po Peskima. Želja je gradonačelnika, tvrde izvori, do kraja lipnja, kad se održava najveća županijska manifestacija Picokijada, upotpuniti ponudu u Đurđevačkim pijescima jahanjem na devama.

Pitanje dozvola

Dolazak deva u Đurđevac ovisit će i o suglasnostima institucija koje brinu o posebnom geografsko-botaničkom rezervatu, no to ne bi trebao biti problem jer podravska Sahara ima staze po kojima bi turisti i izletnici željni atrakcije mogli uživati u jahanju na devama. ( D. Borozan, R. Mihaljević)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:34