MINISTRICE, POMOZITE!

Grad bez jaslica: Inspektori upali kod dadilje, izbacili malu djecu i htjeli zapečatiti dnevni boravak

Državni inspektori nedavno su došli u stan Mirjane Rogić, 57-godišnje umirovljenice iz Delnica koja je poznanicama čuvala djecu dok rade

ZAGREB - Hrvatska udruga dadilja zatražila je od resornog Ministarstva socijalne politike i mladih da Državnom inspektoratu hitno uputi pismo u kojem ih obavještava da je upravo u tijeku izrada Zakona o dadiljama kojim će se konačno legalizirati to zanimanje te ih zamoli da omogući dadiljama prijelazno razdoblje kako bi svoju djelatnost uskladile sa zakonom.

- Upravo sam razgovarala s inspektoratom i ostala iznenađena što su tek od mene doznali da se priprema taj zakon. Upozorila sam ih da je čuvanje djece u vlastitom stanu u malim mjestima kojima nedostaju jaslice i vrtići tradicija već desetljećima te da se nastoji konačno i ozakoniti tu djelatnost. Ona sada, naime, ne postoji u našim klasifikacijama pa dadilje, sve i da hoće, ne mogu registrirati svoj posao i plaćati poreze državi - rekla je Vesna Rašić, predsjednica Hrvatske udruge dadilja.

Državni inspektori nedavno su došli u stan Mirjane Rogić, 57-godišnje umirovljenice iz Delnica koja je poznanicama čuvala djecu dok rade. Baš je stavila djecu na počinak nakon ručka kad je čula zvono. Na vratima su stajala dva inspektora rada koji su Mirjanu došli kazniti jer posao dadilje obavlja na crno.

- Pokazali su mi značke. Pustila sam ih da uđu, da nisam, mogli su zvati policiju. Rekli su mi da postupaju po anonimnoj prijavi. Pokušala sam im objasniti da su to djeca mojih prijatelja koji nemaju drugog rješenja za čuvanje jer svi rade, ali svejedno su me prijavili sucu za prekršaje - objasnila je zbunjena Mirjana Rogić koja je odgojila troje vlastite djece i troje unučadi. Čuva uglavnom djecu mlađu od tri godine, za čim u Delnicama postoji nasušna potreba, jer taj gradić nema jaslice.

Mirjana preživljava od 1500 kuna mirovine, a suprug joj radi za 4000 kuna mjesečno. Posao dadilje izvor joj je dodatne zarade kojom tek neznatno podebljava tanki kućni budžet. Kaže da je dobra prijateljica s bakama djece koju čuva, sve su one njene susjede i prijateljice, tako da je izbor dadilje za unuke bio sasvim logičan.

A roditeljima male djece, koje je u Delnicama i cijelom Gorskom kotaru sve manje i svi bismo ih trebali čuvati kao kap vode na dlanu, ona je jedina opcija. No, dugogodišnja dadilja mogla bi se sad suočiti s prekršajnom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna jer je obavljala neregistriranu djelatnost, iako nije bilo načina da je registrira.

Roditelji su ostali šokirani kad su primili poziv usred radnog dana.

- Zvali su nas da dođemo po djecu. Inspektorima smo morale dati iskaz, rekli su da razumiju naš problem, ali da svejedno moraju napisati prekršajnu prijavu. Prema gospođi Rogić ponašali su se kao da je zadnja kriminalka. Čak su joj htjeli zapečatiti dnevni boravak - ispričala je Kristina Jauk, majka dvogodišnjeg Rina Muhača. Ona radi u Rijeci, kao i njen suprug. Sada se snalaze oko čuvanja Rina, uskaču im i roditelji koji također rade, ali svjesna je da to nije trajno rješenje.

- Bit ću prisiljena ponovo naći dadilju na crno.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:11