MIMOHOD VUKOVAROM

GOTOVINA NEĆE DOĆI U VUKOVAR NI OVE GODINE Zašto jedino njega nema na Danu sjećanja?

U ponedjeljak na mimohod vukovarskim ulicama dolazi Mladen Markač koji je lani zajedno s Gotovinom u Haagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine
 Jure Mišković/Cropix

Umirovljeni general Mladen Markač najavio je dolazak na ovogodišnji mimohod u Vukovar, ali njegov nekadašnji subrac, također haaški optuženik Ante Gotovina, po svemu sudeći neće sudjelovati u vukovarskoj manifestaciji, najavila je Jutarnjem listu osoba bliska generalima.

Izvor iz Vlade tvrdi da nemaju pouzdanu informaciju zbog čega se Gotovina ne nalazi na službenom planu vukovarske komemoracije, na kojoj će sudjelovati svi ministri, premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović, kao i brojni aktivni i umirovljeni pripadnici vojnih i policijskih postrojbi.

Pritom podsjeća da je Gotovina izjavio da će sigurno posjetiti Vukovar, ali ne i kada će to biti. U međuvremenu su, uz izliku da je problem uvođenje dvojezičnih natpisa, članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara počeli s antivladinom kampanjom, što je u koliziji s Gotovininim koncilijantnim istupima, ali i njegovim dobrim odnosima s Milanovićem.

Nezadovoljni istupima

Otkako se vratio u zemlju, Gotovina je bio na različitim javnim manifestacijama: u Zagrebu pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju, na Sinjskoj alci kao i Danu pobjede u Kninu. Prošle je godine 18. studenoga otišao u Škabrnju i odao počast tamošnjim žrtvama koje su ubijene 18. studenoga 1991., a najavio je da će posjetiti i Vukovar kad se smiri euforija zbog njegova povratka.

Ali potkraj listopada udruge proizišle iz Domovinskog rata odbile su prijedlog ministra Predraga Matića da Gotovina, ali i Mladen Markač uđu u upravno vijeće Memorijalnog centra Domovinskog rata koji je, odlukom u svibnju, osnovala Vlada Zorana Milanovića. Bio je to eksplicitan pokazatelj nezadovoljstva, u prvom redu Gotovininim nastupima otkako se vratio iz Haaga.

Odbio bivše generale

Već početkom proljeća vodstva braniteljskih udruga shvatila su da Gotovina nema namjeru preuzeti ulogu desničarskog lidera oko kojega bi se okupili ratni veterani, birači HDZ-a i pravaških stranaka te Katolička crkva. Ante Gotovina je odbio sudjelovati na skupu bivših generala koji su kritizirali vlast, a ljetos je odbio komentirati rad Vlade, uz objašnjenje da je “samo običan ribar”.

Nakon što Gotovina u travnju nije sudjelovao na prosvjedu protiv ćirilice u Vukovaru, u Hvidri i nekim braniteljskim grupacijama počeli su razmišljati o osobi koja bi bila spremna postati predsjednički kandidat na izborima koji će se održati za manje od dvije godine, a kao glavni kandidat iskrsnuo je Mladen Markač.

Za razliku od Gotovine, Markač je mnogo rezerviraniji prema Vladi Zorana Milanovića, a istovremeno je blizak s bivšim specijalcima Josipom Klemmom i Željkom Sačićem, koji su eksponirani protivnici sadašnje vladajuće garniture. U međuvremenu se ova inicijativa više ne spominje, a i Markač se drži na vidljivoj udaljenosti od radikalnog dijela braniteljskih udruga.

U poslovnim vodama

Za razliku od Markača, Gotovina se odlučio upustiti u poslovne vode i to prilično uspješno. Prvi posao dobio je još prije dvije godine, a najnoviji biznis s uzgojem tuna omogućila mu je Zadarska županija u kojoj vlada HDZ. Tvrtka Adriatic gradnja, čiji su vlasnici Željko Dilber i Gotovina, lani je za Grad Zadar odradila posao gradnje plinovodne instalacije, za 5,1 milijun kuna. U siječnju 2013. Gotovina je s prijateljem Milanom Mandićem osnovao tvrtku Pelagos net farma koja je registrirana za uzgoj tuna. U ožujku je Zadarska županija raspisala natječaj za dodjelu koncesije za uzgoj tune na pomorskom dobru površine 60.000 četvornih metara, na kojem se u kavezima može uzgajati do 450 tona tuna godišnje.

Ako se i ove godine neće pojaviti u Vukovaru, Gotovina će na taj način još jednom poslati poruku da odbija sudjelovati u manipulacijama desničarskih udruga.

Gotovina: 'Ja sam uvijek slobodan'

Ante Gotovina primio je nalivpero kao dar od Božidara Kalmete, zadarskog gradonačelnika, čiju su najbliži suradnici u pritvoru zbog korupcije. Kalmeta je i dalje na slobodi i subotnje je prijepodne iskoristio kako bi popularnom generalu dao dar u povodu prve godišnjice izlaska iz Scheveningena. Svjedoci su potvrdili da je Gotovina bio dobro raspoložen, a na pitanje kako se osjeća na slobodi, kratko je odgovorio: - Ja sam uvijek slobodan.

Sve se događalo u zadarskom Kneževu dvoru gdje je otvorena izložba “Sloboda” u povodu godišnjice oslobađajuće presude hrvatskim generalima. Izloženo je 30 fotografija sa svečanog dočeka u Zadru i Pakoštanima.

Milanović: ‘Pokazao je visoku razinu društvene odgovornosti’

Zoran Milanović u subotu je u Čazmi pohvalno govorio o ponašanju generala Ante Gotovine nakon povratka iz zatvora.

- Ante Gotovina u protekloj je godini pokazao visoku razinu društvene odgovornosti i suzdržanosti - izjavio je premijer Milanović.

Pritom, međutim, nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje bi li volio vidjeti Gotovinu u politici.

Kada se radi o Vukovaru, predsjednik Vlade je prognozirao da neće biti incidenata, ali je istodobno nedvosmisleno najavio da Vlada neće promijeniti stajalište o dvojezičnosti.

- Ali, ima li ljudi koji priželjkuju incidente? To da. Ima tenzija, ali, nažalost, ima i pretenzija od strane nekih ljudi. Žao mi je ako nekoga vrijeđa pismo i uporaba jezika nacionalne majine tamo gdje su se za to stekli svi ustavni i zakonski uvjeti - rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 02:32