NOVO TRŽIŠTE

GOSPODARSKA OFENZIVA NA IRAN Nakon ukidanja sankcija 50 hrvatskih tvrtki kreće u juriš na novo tržište

Hrvatske tvrtke su spremne: Končar priliku vidi u energetici, Tehnix u otpadu
 Josip Bistrović / CROPIX

Dio vodećih hrvatskih tvrtki u tišini je i prije nego što su ukinute sankcije Iranu počeo s pripremama gospodarske ofenzive na tu zemlju. Nakon što je na to golemo tržište na jugozapadu Azije već zakoračio TDR, tvornicu u Iranu uskoro namjerava otvoriti i međimurska tvrtka Tehnix koja se bavi proizvodnjom strojeva i opreme za zaštitu okoliša, a daljnje jačanje suradnje s Iranom planiraju i u Končaru.

Prema riječima vlasnika Tehnixa Đure Horvata, ta međimurska tvrtka u Tabrizu, jednom od najvećih iranskih gradova koji je smješten na sjeverozapadu zemlje, namjerava graditi tvornicu za preradu otpada. To je, kaže Horvat, već dogovoreno i sada se očekuje potpisivanje ugovora.

U planu su im i drugi oblici suradnje s iranskim partnerima.

Šansa i za inovatore

- Iransko tržište predstavlja velik potencijal. To je velika zemlja, Iranci su korektni i jako cijene nove tehnologije - kaže Horvat, vlasnik tvrtke koja u međimurskom Donjem Kraljevcu zapošljava oko 500 ljudi. Daljnji nastup na iranskom tržištu važan je korak i u poslovnoj politici Končara. U toj tvrtki ističu da već imaju ugovore s iranskim partnerima, a radi se o izvozu energetske opreme.

- Zainteresirani smo za iransko tržište, posebno za suradnju u energetici. U svakom slučaju, postoji interes, Iran je velika zemlja - kaže nam dobro upućeni sugovornik iz Končara, koji je želio ostati anoniman.

No, čini se da najveći interes za nastup na iranskom tržištu, s gotovo 80 milijuna potencijalnih potrošača, pokazuju hrvatski inovatori. Najveće zanimanje za nastup na iranskom tržištu, kaže Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske, pokazuju hrvatske tvrtke iz prehrambene industrije te tvrtke koje se bave zaštitom okoliša, energetikom i prometom.

U prilog prvima, onima iz prehrambene industrije, ide to što mnoge naše tvrtke, njih 50-ak, imaju Halal certifikat. Drugima, onima iz sektora energetike i prometa, u prilog, pak, ide to što Iran puno ulaže u gradnju energetskih objekata, ali i mreže autocesta i željezničkih pruga.

Vrlo skromne brojke

Jačanju suradnje hrvatskoga gospodarstva s Iranom trebala bi pridonijeti dva događaja koja će se u Iranu održati u kolovozu. Prvi je Hrvatsko-iranski gospodarski forum čije je održavanje, kaže Raušević, najavljeno za 25. i 26. kolovoza u Teheranu, a na kojem se očekuju predstavnici do 25 hrvatskih tvrtki.

Drugi je događaj, planiran za 28. do 31. kolovoza u povijesnom gradu Qazvinu, oko 150 kilometara od Teherana, Međunarodni festival inovatora na kojem Raušević očekuje nastup 20-ak hrvatskih inovatora. - Interes naših tvrtki za poslovanje s Iranom je velik - zaključuje Raušević.

A taj prostor itekako postoji. Prema podacima državne statistike, hrvatski je robni izvoz u Iran lani iznosio nešto manje od 8,4 milijuna eura, što je 19,8 posto manje nego godinu prije. Istodobno smo iz Irana uvezli robe u vrijednosti od jedva nešto više od 0,8 milijuna eura, što je, iako se radi o vrlo skromnim brojkama, rast uvoza iz te zemlje od 50,6 posto.

Dio razloga za slabu robnu razmjenu s Iranom leži u sankcijama kojima je ta zemlja podvrgnuta zbog nuklearnog programa. U poslovanju s Iranom, svjedoče i naši poslovni ljudi, i inače puno toga ovisi o politici. U posljednje vrijeme jačaju napori i službenog Zagreba i Teherana za jačanje gospodarske suradnje. U Zagrebu su lani bili gradonačelnik Tabriza i guverner iranske pokrajine Istočni Azerbajdžan. Ove su godine Iran pak posjetili šefica diplomacije Vesna Pusić i ministar turizma Darko Lorencin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:53