3D STREET VIEW

Google upozorava Hrvate: Preljubnici i zabušanti moći će pobjeći pred kamerama

Snimatelji na biciklu ili u automobilu u polaganoj vožnji snimaju po trgovima, ulicama i svim pješačkim zonama, u svim smjerovima, a domet kamera je 50 metara

ZAGREB - Google, odnosno njihova usluga Street View neprestano nailazi na probleme u europskim državama, koje pokazuju sve manje tolerancije prema servisu koji preko interneta omogućava prikaz gradova.

Istrage u Europi

Posljednja koja je pokrenula istragu o tome je li Google ovom uslugom prekršio zakon i povrijedio privatnost građana je Francuska, a prije nje to su učinile Velika Britanija i Njemačka, dok je Grčka potpuno zabranila ovu uslugu na svom teritoriju. Street View uskoro će biti dostupan i u Hrvatskoj, pa je stoga ova tema zanimljiva i za hrvatske građane.

Pritužbe građana u Europi najčešće su se odnosile na to što su se zgrade, dvorišta, te njihovi automobili snimali bez njihova odobrenja. Mnoge je to dovelo u nezgodne situacije, jer su ih bračni partneri, pa čak i poslodavci vidjeli na “krivim mjestima u krivo vrijeme”. Susjedna Slovenija odobrila je ovu uslugu, ali uz niz uvjeta. Jedan od najstrožih je da se Googleovi snimatelji s kamerama moraju najaviti prije ulaska u zemlju i upozoriti ljude što namjeravaju raditi.

Slovenski niz uvjeta

Sličnu praksu uvele su još neke zemlje. Ingrid Antičević-Marinović, bivša ministrica pravosuđa, smatra da bi građani koji će zbog Googla imati problema trebali moći podnijeti tužbe protiv te tvrtke.

-Držim da se takve stvari ne bi smjele olako dopustiti jer je previše onih koji dolaze u Hrvatsku i misle da mogu raditi što žele. Ne čudi me što su imali problema u drugim državama, pa ni to da su im neke zemlje zabranile takvu djelatnost - navodi Antičević-Marinović.

Street View se povlači iz EU?

Zbog velikih problema Google je prije dvadesetak dana najavio da će do kraja godine na neko vrijeme povući servis Street View iz zemalja Europske Unije zbog Europske komisije koja dobiva sve više pritužbi. Najzaslužnija za to je Austrija u kojoj je, kako najavljuju tamošnji zakonodavci, pitanje dana kada će ovu uslugu zabraniti i isto preporučuju ostalim članicama Europske Unije. Googlea svojim kamerama želi “pokriti” cijeli svijet, ali sudeći prema preprekama koje su se pojavile u Europi, želja mu se možda neće ispuniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:48