U GOLEMOM PLUSU

GODINA IZ SNOVA Koprivnički div će zbog rekordne dobiti isplatiti svim radnicima 2000 kuna stimulacije, menadžeri bi mogli dobiti još više?

Podravka je lani ostvarila 400 milijuna kuna, a prema Kolektivnom ugovoru radnicima se mora podijeliti dva posto dobiti ili osam milijuna kuna
 Nikola Wolf/Podravski list

Podravkina povijesno visoka dobit u 2015. godini - prošli tjedan objavljeno je da iznosi gotovo 400 milijuna kuna - posebno će razveseliti radnike koprivničke tvrtke. Oni bi, naime, upravo zahvaljujući iskazanoj rekordnoj dobiti kompanije već ovog proljeća trebali dobiti oko 2000 kuna jednokratne stimulacije, odnosno nagrade za dobar poslovni rezultat. Svaki radnik toliko.

Na plaći za travanj

Prema odredbama važećeg Kolektivnog ugovora sklopljenog između kompanijskog vodstva i sindikata, za radnike je propisan izvanredni stimulativni dio plaće pod uvjetom da se ostvari planirana neto dobit Grupe Podravka.

"Kompanijska stimulacija za svakog radnika određuje se na način da se dva posto ostvarene neto dobiti Grupe Podravka u predmetnoj poslovnoj godini podijeli s ukupnim brojem radnika koji su u radnom odnosu kod poslodavca na dan 31. prosinca iste poslovne godine", piše u 37. članku Kolektivnog ugovora.

U tom članku navodi se i da se stimulacija isplaćuje nakon objave revidiranog financijskog izvještaja Grupe, i to na plaći za travanj. Prema zakonu, konačni financijski izvještaj za prethodnu godinu mora se službeno predati Fini i objaviti na burzi najkasnije do kraja ožujka.

Podravka je u prošlog tjedna objavljenom financijskom izvješću za prošlu godinu iskazala rekordnu neto dobit od gotovo 400 milijuna kuna. U kompaniji u Hrvatskoj, prema prijašnjim informacijama Podravkinih sindikata, radi oko 4000 radnika (u cijeloj grupi u zemlji i inozemstvu ih je ukupno oko 5500), jednostavnom računicom ispada da će, prema Kolektivnom ugovoru, oni podijeliti ukupno osam milijuna kuna, odnosno oko 2000 kuna po radniku.

Zahvala na trudu

Radnicima je kompanija dodatke isplatila i prošle godine. Tada je Grupa Podravka ostvarila neto dobit od 92 milijuna kuna, a u Upravi su odlučili da će radnicima zahvaliti na njihovu trudu u ostvarivanju poslovnih rezultata isplatom stimulacije. Prosječnom radniku tada je pripalo oko 400 kuna, dok su oni s boljim plaćama, a bez menadžerskih ugovora, dobili oko 800 kuna. Godinu dana prije u Podravki su za stimulacije radnicima bili osigurali oko 1,2 milijuna kuna.

Pravo na isplatu bonusa za dobre poslovne rezultate imaju i ključni menadžeri Podravke, i to sukladno menadžerskim ugovorima. No, nije poznato koliki je iznos njihove stimulacije za ostvareni godišnji plan prodaje i dobiti.

POSLOVANJE Belupo podbacio zbog krize u Rusiji

Podravka sa slovenskim Žitom danas ima oko 4,4 milijarde kuna prihoda, a do kraja godine prihodi bi mogli biti blizu četiri i pol milijarde. Kad je riječ o Podravkinoj lanjskoj dobiti od 400 milijuna kuna, ona je većim dijelom "napumpana" jednokratnim knjigovodstvenim stavkama i ne predstavlja profit iz osnovnog poslovanja.

Najveći udjel u lanjskoj dobiti ima oko 160 milijuna kuna državnih poreznih olakšica zbog gradnje Belupovih tvornica te oko 110 milijuna kuna veće vrijednosti imovine Žita od iznosa koji je plaćen za cijelu tvrtku. Tu je i 15 milijuna kuna olakšica zbog velikih gubitaka Danice, oko 25 milijuna kuna veće knjigovodstvene vrijednosti imovine rovinjske Mirne te 13 milijuna kuna profita Žita u zadnja tri mjeseca prošle godine.

Podravka je prošli tjedan priopćila i da je cijela grupa ostvarila 3,78 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je oko osam posto više nego preklani. U tom prihodu je i prodaja Žita u zadnjem lanjskom kvartalu. Najviše je podbacila prodaja Belupa, uglavnom zbog krize u Rusiji i devalvacije rublja te snižavanja lijekova na recept u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:26