VLASNIK FARME IZ GUNJE

'Gledao sam kako sve što sam gradio 20 godina odnosi voda'

Vlasnik farme na kojoj je bilo 65 grla jučer se, uz pomoć Jutarnjeg, prvi put nakon četiri dana probio do kuće i imanja
 Robert Fajt/CROPIX

Do poplave je Ivo Petek iz Gunje u staji brojao 65 grla: krava, bikova, junica i teladi. Sve ih je znao po imenu.

- Kad je nešto boli, tješiš je. Kada pogriješi, kudiš je, ona to shvati i popravi se. Nisu to bile samo domaće životinje, one su mi bile sve - priča nam Ivo Petek. Rođen je u Njemačkoj, ali se vratio u Domovinski rat. A onda je pokrenuo farmu. Njegovi roditelji, supruga i on krenuli su od nule, od podstanarstva. Punih 20 godina stvarali su imanje, koje je u konačnici brojalo 65 grla stoke i 80 hektara zemlje.

Jučer je civilima zabranjen ulaz na poplavljena područja. Novinari Jutarnjeg jedini su, osim vojske vatrogasaca i HGSS-ovaca, uspjeli ući u Gunju. U čamac koji nas tamo vozi ubacili smo i Ivu. Oko 14.30 sati, prvi put nakon četiri dana, gleda svoje imanje.

Petnaestak preživjelih krava nepomično stoji u vodi. Ivo ide prema njima, do vrata je zagazio u vodu. Vuče jednu kravu na suho, iako zna da neće preživjeti. Najteže mu pada, priča Ivo, što nije mogao napraviti ništa osim gledati kako mu voda uzima sve što je stekao.

- Bili smo na sahrani, jer mi je umro stric. Netko je u jednom trenutku rekao da je pukao nasip. Požurio sam doma. Trebao sam pomoć, ali je nisam imao. Kako je od Rajeva Sela do nas dugo putovala, mogli smo se pripremiti. Kod nas je vodeni val došao tek u noći na nedjelju. Da mi je barem netko omogućio prijevoz te stoke. Ali nije! Stajao sam na ulici i gledao kako mi voda prodire u kuću i staju. Zgrabio sam kliješta za željezo i išao rezati lance kravama kojima su bile vezane. Oslobodio sam svu stoku, ali životinje neće iz staje. Uzeo sam osobnu, izvezao dva traktora i onda jedva spasio živu glavu - priča nam Ivo Petek. Pitamo ga koliko je izgubio.

- Ako već želite matematiku, recimo ovako: u samoj stoki sam izgubio 400.000 kuna, mjesečno sam od mlijeka zarađivao od 25.000 do 30.000 kuna. Živio sam dobro, ne lagodno. Posijao sam oko 60 posto kukuruza i 30 posto soje, 12 hektara žita, 10 hektara djeteline, na oko 80 ha zemlje, pa si računajte koja je šteta.

Spasio sam si dva traktora i jednu prikolicu, pod vodom su mi dva kombajna, prskalica, svi priključci i prikolice, ali i sjemenska soja. A sada, ukratko, nemam ništa - priča nam Ivo.

Pitamo ga kada će opet doći na ovo što je imao.

- Ne znam, za nekoliko godina. Pričam o strojevima. A te krave sam odgajao, znao sam cijelo rodoslovlje svih životinja. Ne znam - kaže nam Ivo.

- I što sada mogu nego krenuti ispočetka. Treba mi pomoć. Kada bi mi barem država pomogla u startu, da mi barem daju neke junice da mogu od nečega početi. Pomozite mi - apelira Ivo Petek, sve do prošle nedjelje najveći farmer u Gunji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:38