STRATEGIJA IZ ZATVORA

Glavaš kao Joerg Haider: Hrvatsku će do ljeta premrežiti savezom malih desnih stranaka

Denis Šešelj potvrdio je da je razgovarao s Glavašem o osnivanju Hrvatskog demokratskog sabora Dalmacije
Medjugorje, 200110.Utakmica izmedju NK Imotski - NK Osijek u Medjugorju.Na fotografiji: Branimir Glavas.Foto: Branimir Boban / CROPIX
 Branimir Boban / CROPIX

Do ljeta bi stranke Branimira Glavaša trebale pokrivati cijelu Hrvatsku .

Kako se neslužbeno doznaje, nakon HDSSB-a sa sjedištem Osijeku, uskoro bi trebali osnovati Hrvatski demokratski sabor Dalmacije, a u planu je i osnivanje regionalne stranke u Lici te navodno čak i u BiH. Isti izvor navodi da bi u konačnici trebalo biti pet ili šest velikih regionalnih stranaka koje bi pokrivale cijelu zemlju.

Neformalni savez

Iako je riječ o zasebnim strankama, naš sugovornik kaže da bi sve one, u konačnici, trebale djelovati pod krovnom strankom sa sjedištem u Zagrebu. Međutim, takva organizacija formalno nije moguća jer se stranke mogu udružiti u jednu, ali pritom gube pravnu osobnost. Neformalni Savez regionalnih stranaka u kojemu su HDSSB, Zagorska, Međimurska i Primorsko-goranska stranka već djeluje. Snažne regionalne stranke desnice nisu novotarija, to je poznat koncept u zemljama EU, koji su hrvatski desničari prepoznali kao najrealniji scenarij za spas rasjeckane krajnje desnice. A uzor im je Savez za budućnost Austrije pokojnog Jörga Haidera, koji je dospio čak i do mjesta u vladajućoj koaliciji.

Niz sastanaka

Hrvatske stranke desnice razjedinjene ne prelaze prag, a ujedinjene, i još s regionalnim predznakom, mogle bi predstavljati prijetnju čak i HDZ-u, što se u Slavoniji i Baranji već dogodilo.

Cijeli posao trebao bi koordinirati HDSSB, no predsjednik Vladimir Šišljagić inzistira na tome da njegova stranka nema ništa s tim. Demantira čak i da je sve dogovoreno kod Glavaša u zatvoru u Mostaru te da je posao odrađen na nekoliko sastanaka, no pozdravlja osnivanje regionalnih stranaka u cijeloj zemlji.

- Dobrodošla je svaka regionalna stranka koja se osnuje u Hrvatskoj na temeljima na kojima je građen HDSSB - kaže Šišljagić.

Ne bi, dodaje, imao ništa protiv da jaku regionalnu stranku u Dalmaciji s nacionalnim predznakom osnuju, primjerice, Hrvoje Tomasović, Boris Gabela i Denis Šešelj. Zanimljivo, jer upravo je ta trojka sjedila zajedno na prvom sastanku na kojem se raspravljalo o osnivanju HDSD-a.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:38