KONTROVERZNI KOMENTAR CRKVENOG GLASILA

Glas Koncila: Uhićenje premijera razaranje je hrvatske državotvornosti

Urednik Glas Koncila, Ivan Miklenić, smatra kako je uhićenje Sanadera 'odvraćanje pozornosti od životnih pitanja'
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Urednik katoličkog tjednika Glas Koncila , Ivan Miklenić, svojim se komentarom 'Zašto su još jednom marginalizirani bitni legalni i legitimni interesi hrvatskoga naroda?' u posljednjem izdanju snažno okomio na vlast zbog nedavnih uhićenja Ive Sanadera i Tomislava Merčepa , nazivajući te postupke 'razaranjem hrvatske državotvornosti'.

Miklenić smatra kako je medijska pažnja oko uhićenja bivšeg premijera te Merčepa pokušaj 'odvraćanja pozornosti od životnih pitanja'. Tu tezu potkrepljuje činjenicom kako se skidanje imuniteta Sanaderu te privođenja Merčepa dogodilo na dan 11. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana.

Uz to, kao jedno od 'važnih životnih pitanja' navodi i smanjenje kazne srpskom ratnom zločincu Veselinu Šljivančaninu te medijsko predstavljanje novog političkog pokreta pod imenom Hrvatski rast – HRAST.

- Zašto su još jednom marginalizirani bitni legalni i legitimni interesi hrvatskoga naroda? Osim toga, pokretanje službene istrage tempirano je u pomno izabrani trenutak – upravo na dan u koji je pala 11. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Tako je procesu tzv. detuđmanizacije, koja ujedno znači i slabljenje, čak i razaranje hrvatske državotvornosti, smišljenim odvraćanjem pozornosti od njegova djela, dodan još jedan prilog - upozorava glavni urednik Glasa Koncila.

Što se tiče privođenja Tomislava Merčepa Miklenić ga opisuje samo kao 'teško bolesnog branitelja koji je umalo završio u bolnici', ne navodeći kako ga DORH tereti za ubojstvo ili nestanak 43 osobe tijekom nekoliko mjeseci 1991. godine.

- To je ponajprije nova sramotna presuda Haškoga suda, koji je još jednom pokazao svoj cinizam i bešćutnost prema vukovarskim žrtvama. Također, na istragu je priveden teško bolesni branitelj, ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova, koji je uskoro i završio u bolnici. Iako se ne može, niti smije ignorirati ikoji zločin, ozbiljan je problem kad se u mnoštvu zločina koji su se, nažalost, dogodili u smišljenoj agresiji i u neprimjerenoj obrani selektivno pristupa tom pitanju, bez dovoljnoga uzimanja u obzir okolnosti - zaključuje Miklenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:12