SLUČAJ IZ MAKARSKE

GIMNAZIJALCI PISALI MINISTRU 'Govorite o informatizaciji, a nama fale parketi, prozori i zidovi'

Srednjoškolci, nezadovoljni stanjem u školi, poslali su otvoreno pismo
 CROPIX

Ministre, pogled vam ne seže dalje od Zagreba. Dok vi govorite o informatizaciji, prijemnim ispitima i vrednovanju znanja, nama nedostaju parketi, prozori i zidovi, poručili su ministru obrazovanja Vedranu Mornaru gimnazijalci Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske, šaljući mu uz otvoreno pismo fotografije svoje škole.

Ne bi li mu predočili kako izgleda kišni dan u njihovu gimnazijskom razredu na jugu Hrvatske, na jednoj od fotografija snimljene su kante u koje se slijeva kišnica.

Pozivajući se na ustavno pravo jednakih uvjeta obrazovanja, anonimni gimnazijalci upozoravaju da u startu nemaju iste uvjete kao drugi. Laboratorij iz kemije ili fizike nikad nisu vidjeli, kompjutore dijele, a sutra bi trebali konkurirati zagrebačkim matematičkim gimnazijalcima pri upisu na fakultet. Kako?, pitaju.

‘Pustite politiku’

“Politika nas uopće ne zanima, a čini se da ni mi ne zanimamo nju. Na vlasti u Županiji je HDZ, u Gradu SDP, a mi smo i jednima drugima potpuno nebitni. Grad troši milijune na gastro sajmove, ribarske večeri, glazbenike lakih nota, žičare... a mi bez zidova”, stoji u pismu koji je objavila srednja.hr., čiji bi autori voljeli znati gdje odu sve te turističke boravišne pristojbe i porezi. Od Vedrana Mornara traže da im osigura jednake uvjete obrazovanja: “Ukoliko to država ne može, onda nam ona niti ne treba”. Iako stanje škole ne smatra toliko alarmantnim - zidovi su tu, doduše, malo popucani; krov je tu, ali prokišnjava; parket je u jednom razredu digla voda... - ranatelj škole Slavko Gudelj priznaje da je čitavoj zgradi u kojoj su smještene tri škole s oko 1200 učenika, potrebna temeljita sanacija.

- Zgrada podignuta prije 30-ak godina nije dobro projektirana. Sva je u staklu, ljeti je pakleno vruće, a zimi hladno i uz najjače grijanje - objašnjava Gudelj. Županija i Grad ulažu parcijalno koliko mogu, no da bi se zgrada potpuno sanirala potreban je veliki novac, procjenjuje ravnatelj.

Mornar u Dubaiju

Ministar Mornar koji je za stanje u makarskoj školi doznao u ponedjeljak tijekom boravka u Dubaiju, poručuje da će posjetiti školu, provjeriti uvjete rada i razgovarati s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije. U Ministarstvu podsjećaju da je financiranje troškova investicijskog održavanja kao i troškova za gradnju, rekonstrukciju i opremanje srednjih škola obveza Županija.

Vlada je, dodaju, donijela Odluku o minimalnom financijskom standardu srednjih škola. U slučaju da Županija nema dovoljno tih sredstava, minimalni iznos pomoći mora stići iz državnoga proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:52