SLUČAJ SELOTEJP

Getoš Magdić: 'Sivića sam upoznala tek na suđenju, ne poznajem ga iz 1991. niti sam prije čula za njega'

Sivić je u svom iskazu od 17. listopada 2006. godine Gordanu Getoš Magdić naveo kao osobu koja mu je na određeni način bila nadređena u postrojbi
 Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK - Gordana Getoš Magdić, koja je za počinjene ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine u tzv. slučaju selotejp osuđena na pet godina zatvora, na suđenju jedinom preostalom optuženiku Mirku Sivić u izjavila je kako ga nije poznavala sve do prije par godina.

- Gospodina poznajem sa glavne rasprave, jer smo se upoznali tijekom kaznenog postupka. Prije toga nisam niti čula za njegovo ime. U jesen '91. radila sam u Centru za zbrinjavanje stradalnika i prognanika te sam sve do veljače '92. imala status i plaću civilne osobe. Tada sam ušla u HV i imam status branitelja, ali ne znam od kada - izjavila je Getoš Magdić u nastavku suđenja Siviću na Županijskom sudu u Osijeku.

Sivić je inače u svom iskazu danom policiji 17. listopada 2006. godine Gordanu Getoš Magdić naveo kao osobu koja mu je na određeni način bila nadređena u postrojbi koju se teretilo i osudilo za ratne zločine. Sivić je kasnije je taj iskaz iz policije porekao na suđenju koje se vodilo u Zagrebu, prije nego li je njegov slučaj, zbog bolesti, izdvojen iz predmeta.

Njega se inače tereti za sudjelovanje u ubojstvu nepoznate muške osobe početkom studenog 1991. na desnoj obali Drave te za sudjelovanje u premlaćivanju Alije Šabanovića početkom prosinca iste godine, a koji je naknadno također usmrćen na desnoj obali Drave.

Za razliku od prošlog svjedoka Mate Zamolinskog, koji je Siviću bio zapovjednik u intendantskoj desetini i koji je rekao kako je Sivić iz postrojbe izbivao dva mjeseca - od listopada do prosinca '91., pripadnica te desetine Dragica Pokos u četvrtak je svjedočila kako je Sivić svo to vrijeme bio u postrojbi, pa je tako, kazala je, s njima bio i u Cerni gdje su privremeno izmješteni između 10. i 12. studenoga kada se pripremao proboj za Vukovar

Budući da Sivićevi odvjetnici Selim Šabanović i Radan Kovač smatraju kako je njihov branjenik u policiji 2006. podvrgnut višesatnom ispitivanju pod zakonski nedopustivim okolnostima s obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje svjedočili su i sudionici tog saslušanja. Tako je Sivićeva prva odvjetnica Branka Paprić kazala da je Sivić „bio u vidno lošem zdravstvenom stanju, a kako je ispitivanje odmicalo postao je manje koncentriran.“

- Rekla sam da mu treba i liječnička pomoć, s čime su se složili svi u prostoriji - dva policajca i dva državna odvjetnika, ali mislim da to nije ušlo u zapisnik. Ne sjećam se da je kod sebe imao vrećicu s lijekovima, a drugi dan prije nego je priveden istražnom sucu kazao mi je kako mu je policija obećala status zaštićenog svjedoka, mirovinu i posao za dva sina. I poslije je, dok je bio u pritvoru, vjerovao u to - rekla je Paprić, dok je policajac Željko Mikulić kazao da se sjeća kako je Sivić sa sobom imao vrećicu i da mu je jedan policajac išao podići lijekove u ljekarnu.

- Liječničku intervenciju nije nitko tražio. Da je bilo potrebe, mi bismo mu to omogućili. Ne znam ništa o tome da mu je obećana nekakva nagrada u policiji - rekao je Mikulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:24