U SISAČKOJ KATEDRALI

Generali: 'Nismo se još naviknuli da nakon toliko godina u ćeliji od 12 kvadrata sada možemo gdje god želimo'

 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Gromki i dugotrajni aplauz prolomio se u srijedu navečer u sisačkoj katedrali nakon što je biskup Vlado Košić pozdravio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača koji su u srijedu navečer posjetili Sisak. Generali su u Sisak došli oko 18 sati, oko sat vremena zadržali su se u razgovoru s biskupom Košićem i nakon toga, s početkom u 19 sati, sudjelovali su na svetoj misi zahvalnici koju je predvodio biskup Košić.

U kratkoj izjavi za novinare nakon sastanka s biskupom Košićem, generali Gotovina i Markač izjavili su da su zahvalni Crkvi, da su zahvalni cijelom narodu što je bio s njima u molitvi za njihovu slobodu i da su zahvalni Bogu na milosti koju im je dao. Generali su rekli da su presretni što su slobodni, da se nisu još do kraja naviknuli, nakon toliko godina provedenih u ćeliji od 12 kvadrata, da sada mogu kamo žele, da je cijela Hrvatska njihova.

General Gotovina, zamoljen da prokomentira činjenicu da za zločine nad Hrvatima u sisačkom kraju, u kojem je najviše masovnih grobnica nakon Vukovara, gotovo nitko od agresora nije odgvarao, a sisački general Đuro Brodarac umro je u hrvatskom istražnom zatvoru, kratko je odgovorio: «Mi vjerujemo u institucije sustava, one rade svoj posao, dajmo im potporu. Upitan je li već bio u lovu, svojem najdražem hobiju, general Markač je odgovorio da jest i da je imao dobru kob.

U propovijedi u katedrali biskup Vlado Košić naglasio je da su danas u Sisku najdraži čestitari u povodu obilježavanje 3. godišnjice ponove uspostave Sisačke biskupije. «Mi smo se s vama molili, mi smo se za vas molili, vjerovali smo da ste nevini, ali smo doživjeli šok kada je sudac pročitao presudu da ste slobodni. Dogodilo se čudo, dogodila se milost Božja. Oprostite nam što vam nismo više pomogli, što su država i crkva predugo šutjele. Vi ste pomogli da se našem narodu vrati ponos i polet. Vi ste simbol stradanja, ali i simbol ljubavi Boga prema nama, rekao je biskuip Košić, pozdravljajući generale Gotovinu i Markača u srijedu navečer u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:29