U SREDIŠTU KAMPANJE

GENERALI BEZ DOGOVORA: 'Imamo loša iskustva iz ranijih kampanja kad su koristili naša imena'

 CROPIX

ZAGREB Najava HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović da će, postane li predsjednica, jedan od njenih prvih poteza biti rehabilitacija umirovljenih generala iz 2000. godine, te da će i njih i cijeli Generalski zbor pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo, izazvala je podijeljenja mišljenja među generalima.

Marinko Krešić, tajnik Generalskog zbora, jučer je u Novom listu izrazio sumnju u vezi s HDZ-ovom kandidatkinjom.

Uvredljiv prijedlog

- Samo iz medija doznajemo da ona namjerava cijeli naš Zbor pozvati u savjetodavno tijelo. Kolinda Grabar Kitarović nije nam se obratila i razgovarala s nama o tome. Ovaj put nećemo dati potporu ni jednom konkretnom predsjedničkom kandidatu, nego ćemo načelno podržavati sve koji se zalažu za boljitak hrvatske države i hrvatskog naroda. Nažalost, kod Kolinde Grabar Kitarović dosad nismo primijetili tu vrlinu - rekao je Krešić, koji je dan poslije ublažio svoj stav i dodao da “do sada ni kod koga nisu primijetili te vrline”. HDZ-ova kandidatkinja, pak, uzvratila je Krešiću da to nije istina jer je “borba za bolju Hrvatsku okosnica njezina programa”. Ali, dodala je Grabar Kitarović, svatko ima pravo reći što misli, te poručila kako ostaje pri namjeri da rehabilitira umirovljene generale.

No Krešić nije jedini koji je izrazio sumnje. Štoviše, jedan od umirovljenih generala iz 2000., admiral Davor Domazet Lošo, prijedlog HDZ-ove kandidatkinje smatra uvredljivim.

- Ono što je izjavila Grabar Kitarović - da smo mi učinili pogrešan korak i da nismo trebali pisati pismo - zastrašujuće je. Reći nešto takvo nakon oslobađajućih presuda Gotovini, Markaču i Čermaku koje su potvrdile da je to bio najčistiji rat - a smatram da je i naše pismo pridonijelo oslobađajućim presudama - zaista je krajnje uvredljivo. Ako bi Grabar Kitarović došla na čelo države, onda bi njezin prvi potez trebao biti da pozove nas preživjele i ispriča nam se zbog te izjave i zbog toga jer nastavlja politiku Stjepana Mesića, ali i Ive Josipovića. A tek ako se Grabar Kitarović ispriča meni, za druge generale ne znam, u tom bi slučaju mogao razmisliti da li bi pristao biti dio njezina savjetodavnog tima u svom području koje je vezano uz geostrategiju i geopolitiku - rekao nam je Domazet Lošo.

‘Nitko nas nije zvao’

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljevac potvrdio je jučer da ih nitko nije kontaktirao po pitanju savjetodavnog tima, te da još nisu raspravljali kojem će predsjedničkom kandidatu dati podršku.

- Potporu ćemo dati onima koji će se zalagatu za nacionalne interese i boljitak države. Sama ideja osnivanja savjetodavnog tijela nije loša jer to postoji i vani. Oni koji su prošli rat i vodili velike postrojbe sigurno bi bili od koristi sa svojim savjetima, što ne znači da to mišljenje mora biti obvezujuće - rekao je Miljavac i dodao da ne bi volio da se stvari ispolitiziraju i da ih se koristi.

- Imali smo loših iskustava u prošlosti kada nas se koristilo za razne kampanje. Obećavalo se svašta, a onda nas poslije i ne pozdrave - rekao je Miljavac i dodao da bi trebalo prestati s prijeporima.

- Vidite kako nas vani ocjenjuju, a mi ne poduzimamo ništa da riješimo glavne probleme - zaključio je Miljavac.

‘Nema podjele’

Umirovljeni general Damir Krstičević, inače predsjednik HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost, odgovarajući na upit novinara da generalski zbor ne podupire HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, ustvrdio je da daju potporu i njoj, a i on osobno.

- Idemo se natjecati s programima i da hrvatski ljudi izaberu najbolje. Vidimo da imamo ogromnih problema i idemo svi skupa zajedno izgraditi bolju i kvalitetniju Hrvatsku, i to je cijela priča. U toj priči nemojmo se dijeliti i isključivati, nego idemo iskoristiti sve potencijale koje Hrvatska ima. U braniteljskoj populaciji je ogroman potencijal i snaga i mogu biti pokretačka snaga u tranziciji i ovim svim problemima koje danas imamo - rekao je Krstičević. A HDZ-ovu kandidatkinju uz Krstičevića podupure i Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak, dok Krešimir Ćosić jučer nije želio komentirati prijedlog K. Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:34