PROCEDURA OKO IZRUČENJA

GDJE JE ZAPELO? Vrhovni sud još nije otpremio odluku o izručenju Josipa Perkovića

Odluku je trebalo napisati i obrazložiti, a morala je proći i evidenciju sudske prakse
 Tomislav Krišto/CROPIX

ZAGREB - Vrhovni sud RH još nije otpremio, a shodno tome ni objavio odluku o žalbama na rješenje zagrebačkog Županijskog suda koji je dopustio izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj po europskom uhidbenom nalogu.

Iako je vijeće Vrhovnoga suda zasjedalo još u petak, odluku je trebalo napisati i obrazložiti, a prije nego što se dostavi nižem sudu mora proći i evidenciju sudske prakse Vrhovnog suda. Ta procedura u ponedjeljak nije bila dovršena.

Stoga se i dalje može samo pretpostavljati je li Vrhovni sud potvrdio odluku o izručenju ili je možda ukinuo odluku i vratio je nižem sudu na ponovno razmatranje. Ipak, očekuje se da će odluka Vrhovnog suda biti poznata danas.

PERKOVIĆEVA ISPOVIJEST PRIJE ODLUKE O IZRUČENJU 'Ovo je prava istina o meni i Gojku Šušku'

U slučaju ukidanja odluke procedura na Županijskom sudu kreće ispočetka.

No, ako je Vrhovni sud odbio žalbe Josipa Perkovića i tužiteljstva, koje se također žalilo iako je prethodno tražilo izručenje, odluka postaje pravomoćna i izvršna.

Županijski bi sud po zaprimanju takve odluke dao nalog MUP-u da odmah uhiti i u najkraćem mogućem roku preda Perkovića njemačkim vlastima. Perković bi u tom slučaju posljednju slamku spasa mogao tražiti na Ustavnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:40