SPISKALI 10 MILIJUNA VIŠE OD ZARAĐENOG

GDJE JE NOVAC? Sanaderovi trošili na kuće, aute, krstarenja, najam aviona, grobnice...

Bivši je premijer krstario brodom čiji je kapetan tada bio Francesco Schettino, poznat po havariji Costa Concordije
Zagreb, 210809.Bivsi premijer Ivo Sanader u drustvu supruge Mirjane, njihove kceri te supruznika Lustig, snimljeni tijekom zajednickog rucka u restoranu Baltazar (Nova Ves).Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - Ukupna imovina obitelji Sanader vrijedi 26,1 milijun kuna , od čega samo umjetnine vrijede 2,37 milijuna kuna, pokazuju najsvježiji podaci iz drugog dopunskog nalaza vještaka mr. sc. Zrinka Ručevića koje je osobno iznio u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zagrebu u sklopu procesa za Fimi-Mediju. Od 1992. do 2010. godine Ivo Sanader, njegova supruga Mirjana, punac Ivo, sestra Iva i kćeri Petra i Bruna zaradili su od plaća, dnevnica, honorara i mirovina samo 5,54 milijuna kuna, a zbog tih brojki Ručevića je Ivo Sanader optužio da laže i da je zlonamjeran.

Razlika 23 milijuna

Vještak je do svojih izračuna u zadnjem knjigovodstveno-financijskom izvješću došao nakon provjere svih dostupnih dokumenata o primanjima obitelji Sanader - njihovih neto plaća, honorara, dnevnica i mirovina te analizirajući transakcije po računima i kreditnim karticama.

Prateći te evidentirane troškove, stjecanje imovine kroz godine te gotovinske uplate na račune, izračunao je ukupnu razliku između zarađenog i potrošenog za svaku godinu od 1992. do 2010., kada je Sanader uhićen. Sanaderovi su u tih 18 godina, utvrdio je, potrošili 10,75 milijuna kuna više nego što su zaradili i samo su osam od 18 godina bili u plusu.

- Ukupno nedostaje sredstava u iznosu od 23,72 milijuna kuna - zaključio je Ručević. Do te konačne brojke došao je tako što je na 10,75 milijuna kuna minusa unatrag 18 godina dodao vrijednost imovine iz osnovnog vještačkog nalaza za koju Sanader nema datum nabave, odnosno točan izvor financiranja, a ona iznosi 9,2 milijuna kuna. Na to je dodao novac zatečen na računima (računi s kunama, eurima, francima, američkim i australskim dolarima) i vrijednost umjetnina (2,37 milijuna kuna).

Avion za Ligu prvaka

No, tek tablice iz izvješća otkrivaju stvarnu razliku između primanja i troškova Sanaderovih te potvrđuju brojne neslužbene informacije iz medija o krstarenjima, najmu skupih hotela i stanova u SAD-u, avionskim letovima i silnom luksuzu. Među ostalim, najam privatnog aviona za utakmicu Lige prvaka u Milanu krajem 2009. te krstarenje Costom Atlanticom, čiji je kapetan tada bio Francesco Schettino koji će kasnije potopiti Costu Concordiju.

U zadnje tri godine na slobodi (2008. - 2010.), od čega je godinu i pol bio premijer, Sander je “napravio minus” od ukupno 4,14 milijuna kuna. Samo na avionske karte u četiri godine potrošio je 869 tisuća kuna, najviše 2009., kada je za njih izdvojio gotovo pola milijuna kuna.

Među brojnim troškovima zabilježeni su i troškovi boravka u SAD-u koji ga je 2009. stajao više od 62 tisuće kuna, a sljedeće godine više od 78 tisuća kuna, zatim kupnja grobnice na Mirogoju vrijedne 110 tisuća kuna, te krstarenje u ljeto 2010. na luksuznom kruzeru sa 4 restorana, 40 wellnessa i tri kazališta. Ivo i Mirjana to su putovanje platili 27.500 kuna. Dio novca odlazio je na račune njegovih kćeri Petre i Brune, a uplate na njih izvršavali su i Mirjana i Ivo koji su im od 2007. godine redovito uplaćivali gotovinu, plaćali stambenu štednju i Petri pokrivali troškove stana u SAD-u, gdje je otišla graditi glumačku karijeru kao Petra Sandovar.

Uplate Petri i Bruni

Od 2007., kada su uplate počele, Ivo i Mirjana Sanader su na račun Petre Sanader uplatili ukupno 1,103.553 kune, od čega su 885.553 kune otišle na troškove stana u SAD-u. Na Brunin račun uplatili su u istom razdoblju 320.500 kuna, a objema kćerima su roditelji uplaćivali i stambenu štednju - po 18 tisuća kuna svakoj.

Ivo Sanader redovito je uplaćivao novac i na račun u neimenovanim austrijskim bankama, utvrdio je vještak. Počelo je još 2003. s dvije uplate krajem godine, na isti dan. Podaci otkrivaju da je 29. prosinca prvo uplatio dvadeset tisuća eura, pa odmah nakon toga još 80 tisuća eura.

Zemljišta i stanovi

Sljedeće uplate dogodile su se šest godina kasnije, kada je Sanader u dva navrata - u lipnju i prosincu - na račun uplatio po sto tisuća eura. Ipak, najviše gotovine je na račun sjelo u 2010. godini neposredno prije uhićenja. Između svibnja i lipnja 2010. uplatio je sedam puta po oko sto tisuća kuna, a ukupni iznos se na kraju zaustavio na 6,2 milijuna kuna.

Redom je kupovao nekretnine - stan u Riječkoj ulici u Splitu platio je ‘92. oko sto tisuća tadašnjih njemačkih maraka, a počeo je otplaćivati i kredit za vilu u Kozarčevoj u Zagrebu. Te godine rate su iznosile ukupno 236 tisuća DEM, sljedeće oko sto tisuća kuna, a ‘94. godine ukupno je za Kozarčevu dao 919 tisuća kuna.

Za zemljište u općini Kupljenovo platio je 26 tisuća kuna, a te iste 1995. godine kupio je Mercedes S320 za 434 tisuće kuna i stan u Aljinovićevoj u Splitu vrijedan 328 tisuća kuna. Sanaderovi uz to posjeduju zemljište u Milni na Braču vrijedno 220 tisuća kuna, koje je Ivo Sanader kupio 1996. godine, te Hondu CRV vrijednu 143 tisuće kuna iz 1997. godine.

Mijenjao Mercedese

Bivši premijer svoj je Mercedes zamijenio novim istim modelom 1999. i za to platio 445 tisuća kuna. Obitelj je inače za troškove života, dakle režije, hranu i ostalo, trošila u prosjeku više od 150 tisuća godišnje.

Zanimljivo, pravdajući se da je svoj imetak stekao još za boravka u Austriji, Sanader je u spis priložio i potvrdu da je od 1. rujna 1978. do 31. kolovoza 1983. bio zaposlen kao učitelj katoličkog vjeronauka u biskupiji Innsbruck. Saslušano je još pet svjedoka.

- Sanadera i njegovu obitelj upoznao sam 70-ih i znam da su dvaput mijenjali stanove, a Mercedese je kupovao svake dvije-tri godine jer je puno putovao - izjavio je Stjepan Haraminčić, a drugi svjedok, Ivo Čapin, pak rekao je da je živio na visokoj nozi, imao dvije tvrtke, veliki stan s puno slika i kućnu pomoćnicu.

ŠTO O IMOVINI ZNAJU PRIJATELJI I SVJEDOCI 'Posuđivao novac i nije znao ništa o umjetninama'

U procesima protiv bivšeg premijera svjedočili su mnogi njegovi prijatelji i poznanici koji su iskazivali o njegovoj imovini što u istrazi, što na suđenjima. Među njima i S. C. koji je iskazao da je još sedamdesetih godina s Ivom igrao nogomet.

- Iz Austrije se vratio 1985. Nakon povratka prodao je svoju i ženinu uvoznu dozvolu za 4000 njemačkih maraka. Živio je u Varošu gdje su mu roditelji imali mali stan. On je radio u izdavačkom poduzeću, a Mirjana nigdje nije radila. U njegovom radu utvrđene su nepravilnosti i poznato mi je da je zbog toga trebao biti uhićen, ali mu je zbog pritiska iz Zagreba dan rok od 48 sati da ode iz SFRJ. Ponovno je otišao u Austriju - rekao je S. C., dodajući da je Sanaderu posuđivao novac jer mu s građevinskom tvrtkom u Austriji nije išlo. Sjeća se i riječi koje mu je Sanader uputio.

- Stari moj, dokopali smo se vlasti, treba zgrabiti što se zgrabiti da, tko zna dokle će ovo trajati - rekao mu je navodno jednom prilikom Sanader.

Svjedok Z. B. iskazao je da je sa Sanaderom pričao o raznim temama, ali da nikad nije primijetio da bi bivši premijer imao interes za umjetnine. Ovaj je svjedok inače potomak kipara Ivana Meštrovića.

- Nudio sam mu skicu Mojsija po cijeni od tri tisuće dolara što je 1994. bilo pravo bogatstvo, ali nije bilo interesa. Stekao sam dojam da Sanader tada nije imao pojma što su to umjetnine. Prijatelji su mi rekli kako Sanader 80-ih godina nije imao sredstava za život i da su mu posuđivali novac.

Za potrebe zadnjeg vještačenja svjedok I. P. rekao je pak da Sanadera zna od 90-ih godina. - Nakon povratka iz Austrije bila je vidljiva razlika u imovinskom smislu. Prilikom posjeta njihovom domu vidio sam vrijednu zbirku slika, a u Zagrebu je imao puno slika i skulptura - zaključio je svjedok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:52