ZAKLJUČENJE PREGOVORA IPAK U LIPNJU?

Füle za Jutarnji: Prije lipnja vam šaljemo još jednu misiju EU u kontrolu

Svaka dva tjedna dobivat ćemo izvješća iz Hrvatske, kaže Štefan Füle

BRUXELLES - Europska Unija ne isključuje sasvim mogućnost zaključenja pristupnih pregovora Hrvatske s EU do kraja lipnja, iako se previše ne vjeruje u postizanje tog roka.

Koliko je napravljeno

No, nada još postoji, a svi u EU pozdravljaju napore koje vlasti poduzimaju u ispunjavanju preostalih mjerila iz poglavlja o pravosuđu, pogotovo akcijski plan koji je Hrvatska predočila EU, a čije je dijelove Jutarnji list već objavio.

Ni povjerenik EU za proširenje Štefan Füle ne odbacuje lipanj kao mogući rok zaključenja, iako se ne želi izjasniti ni o kakvim rokovima.

Jučer je Jutarnjem listu rekao da ćemo u svibnju, nakon što Hrvatsku posjeti misija stručnjaka Europske Unije i država članica, biti bliže odgovoru o tome koliko je napravljeno u ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovora.

Puno informacija

- Tijekom boravka u Zagrebu s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom nismo razgovarali o datumima nego o sadržaju i vjerodostojnosti procesa proširenja. Hrvatske vlasti čine puno kako bi ubrzale proces, pružile uvjerljive dokaze o ispunjenosti mjerila iz poglavlja o pravosuđu i sada već analiziramo prvo izvješće o akcijskom planu.

Početkom svibnja Hrvatsku će posjetiti misija Europske Unije u kojoj će biti i stručnjaci država članica, svaka dva tjedna dobivat ćemo izvješća od Hrvatske i imat ćemo puno kvalitetnih informacija o rezultatima u preostalim mjerilima.

Na osnovi tih izvještaja hrvatskih vlasti, kao i rezultata posjeta misije stručnjaka EU u prvoj polovici svibnja bolje ćemo znati do koje su mjere ispunjeni preostali uvjeti - odgovorio je Füle na pitanje je li poslije posjeta Zagrebu veći optimist kad je riječ o zaključenju pregovora u lipnju.

Zaključenje dva poglavlja

Füle je potvrdio da će Hrvatska sljedeći tjedan zaključiti još dva poglavlja (11. i 22.) u procesu pregovora s EU i spomenuo da je oko poglavlja o ribarstvu posao gotovo do kraja odrađen.

- Postoji mogućnost zatvaranja još jednog poglavlja. Sve je spremno za zatvaranje poglavlja o ribarstvu. Treba još samo finalizirati proceduru prije nego što se to poglavlje zaključi - rekao je Füle za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:42