NOVI MODEL

FUŠ POSTAJE LEGALAN Vodoinstalateri, šetači pasa i instruktori više neće raditi na crno

Nakon uspjeha s vaučerima za zapošljavanje sezonaca u poljoprivredi Ministarstvo rada odlučilo je sličan princip primijeniti i na druge privremene i sezonske poslove.

Novim Zakonom o privremenim i povremenim poslovima Vlada želi smanjiti sivu ekonomiju i povećati zaposlenost. Tim bi se zakonom definirali mali poslovi: to su oni koji se najčešće obavljaju u fušu poput peglanja, čišćenja, instrukcija pa sve do popravaka raznih kvarova.

Dobro za proračun

S vaučerima bi bilo osigurano obavljanje i naplata posla, ostvarivanje socijalnih prava i prikupljanje fiskalnih prihoda, poručuju iz ministarstva.

- Model je sličan kao u poljoprivrednom sektoru - kaže izvor iz ministarstva i nastavlja: - Princip će biti isti, a razlikovat će se samo način naplate i kontrola. Drugo, vjerojatno će biti riječ o većim iznosima nego u poljoprivredi. Na vaučeru će biti honorar radnika te svi doprinosi, poput poreza i prireza koje poslodavac plaća.

Sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi regulirano je lani. Dotad su poslodavci zapošljavali na crno jer im je legalno bilo - preskupo. Morali su ih zaposliti cijeli mjesec, iako bi realno odradili tek nekoliko dana u mjesecu.

Vaučeri su to regulirali. Kako? Poslodavac kupi dnevni vaučer, a tom kupnjom direktno uplaćuje dnevne doprinose za radnika na najnižoj osnovici. Zatim se o visini dnevnice dogovara direktno s radnikom. Nakon što radnik odradi dan, dnevnica se evidentira vaučerom u radnoj knjižici sezonskog radnika. Poslodavac je tako podmirio zakonske obveze prema radniku, a radniku se, osim same isplate dnevnice, uplaćuju svi doprinosi i teče mu staž.

Dobri rezultati

Takav način zapošljavanja radnika u manje od godinu dana urodio je plodom: od 18. lipnja do 31. prosinca 2012. prodano je 325.295 vaučera i 62.625 ugovora, odnosno sezonskih knjižica. Hoće li pozitivan prihod u proračum donijeti i poslovi koji bi se trebali definirati zakonom o povremenim poslovima, još je teško reći.

- Teško je komentirati jer postoje tek teze. Sigurno je da je ovo još jedan korak u povećanju zaposlenosti i dodatne regulacije tržišta rada - rekao je Tomislav Hanžek, direktor Electusa DGS, agencije za privremeno zapošljavanje.

Svaki drugi na burzi

Novi način zapošljavanja privremenih radnika kao što su mladi koji su dugo bez posla, kućanice te umirovljenici i ostali nezaposleni trebao bii smanjiti udio sive ekonomije u domaćem BDP-u, koji se danas kreće između 25 do 40 posto. Taj postotak procjena je Europske komisije. No, prema podacima Ministarstva rada, taj bi postotak mogao biti i veći jer je lani u fušu radilo čak 12,34 posto stalno zaposlenih osoba. Na burzi je najviše onih koji nikada nisu radili. Njihov udio iznosi 16,9 posto. Mladih, do 29 godina, na burzi je čak 33,1 posto, a mladih do 24 godine bez radnog iskustva je 51,2 posto.

Nova nada

U ministarstvu se nadaju da će se te crne brojke promijeniti drukčijim reguliranjem privremenog rada. Ovakva regulacija poslova velik je korak naprijed jer iako su u inozemstvu definirani načini povremenog, privremenog i sezonskog rada, u Hrvatskoj još postoji definicija osmosatnih poslova, iako se tržište odavno pomaknulo od toga.

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o povremenim i privremenim poslovima traje do 30. lipnja, nakon čega bi se trebao donijeti prijedlog zakona koji bi na javnoj raspravi mogao biti već do kraja srpnja, a na snazi nekoliko mjeseci poslije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 18:04