EU FONDOVI U RUKAMA LOPOVA

FT: U Hrvatskoj je korupcija sistem, a ne iznimka

Hrvatska je korumpirana manje od Grčke, ali je EU odlučila na njoj podići kriterije za buduće članice. Ako borba Zagreba protiv korupcije propadne, slabi su izgledi da Balkan uđe u Uniju
 NYT

ZAGREB - Ugledni britanski dnevnik Financial Times objavio je veliku i temeljitu analizu problema s korupcijom u Hrvatskoj, "od korporativnih prevara, do krađe umirovljeničkih ušteđevina u poštanskoj banci", u kontekstu odlaska Ive Sanadera, antikorupcijog angažmana Jadranke Kosor, izbora Ive Josipovića i izglednog ulaska zemlje u EU.

Odnos Hrvata prema korupciji promijenio se nakon niza skandala na visokoj razini i upozorenja iz Bruxellesa da korupcija ugrožava ulazak u Evropsku uniju, pa su danas glavna vijest slučajevi koji su prije godinu-dvije privlačili malo pažnje, piše londonski list.

Mnogo toga ovisi o tome kako će Zagreb riješiti ovaj problem, procjenjuje Financial Times. Ako obračun s korupcijom ne uspije, bit će doveden u pitanje ulazak Hrvatske u EU, a time i nade drugih zemalja - Crne Gore, Makedonije, Srbije, Albanije i Kosova. A ako proširenje zapne na Balkanu, teško da će biti bolje i drugima, konkretno Turskoj.

Ugledni dnevnik podsjeća kako se EU nadala da će s reformom uprave i inzistiranjem na vladavini zakona u istočnoevropskim zemljama biti suzbijena korupcija, ali da se opekla, najviše na primjeru Bugarske i Rumunjske. Evropska unija ne želi novu sramotu s ulaskom novih članica, pa je odlučila povući crtu upravo na slučaju Hrvatske, piše Financial Times.

Fondovi i lopovi

- Za imidž Evropske unije je vrlo loše da novac iz evropskih fondova završi u rukama korumpiranih dužnosnika, pa čak i kriminalaca, u članicama u kojima državni aparat ne funkcionira, rekla je Financial Timesu Katinka Barysch iz Centra za evropsku reformu, britanskog think-tanka.

Hrvati znaju što mogu izgubiti, piše londonski dnevnik, navodeći da je novoizabrani predsjednik Republike Ivo Josipović svoju kampanju utemeljio na obećanju o beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. S perspektivom da Hrvatska u prve dvije godine članstva od EU dobije dvije milijarde eura pomoći, premijerka Jadranka Kosor proglasila je nultu toleranciju za korupciju.

Korupcija, koja je česta u javnim nabavama, Hrvatsku godišnje košta 829 milijuna eura, ili oko 2 posto bruto domaćeg proizvoda, citira Financial Times podatke Svjetske banke.

FT navodi da su konkretne policijske akcije protiv korupcije i organiziranog kriminala krenule nakon ubojstava Ivane Hodak i Ive Pukanića, da je Uskok profunkcionirao prvi put od svog osnutka 2004. godine te da se pred sudovima pojavljuje sve više "krupnih riba".

No, stare navike ne nestaju. - Ovdje je korupcija sistem, a ne iznimka, rekao je Financial Timesu zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Davor Butković.

Bolji od Grčke

Otkrića medija o korupciji u brojnim su slučajevima potaknuli policiju da djeluje. Otkako je Ivo Sanader podnio ostavku, nezadovoljni članovi vladajućeg HDZ-a davali su medijima prljave detalje jedni o drugima. Antikorupcijske istrage počele su doticati krug Sanaderu bliskih ljudi, piše Financial Times. - Gomila skandala koji su se pojavili u posljednje vrijeme nisu izuzetak, oni su način na koji je HDZ-ova vlada funkcionirala, rekao je Butković.

Osim namještanja poslova i preplaćivanja bojanja tunela na autocestama, Financial Times kao primjer korupcije u Hrvatskoj navodi i slučaj Podravke te ostavku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, za kojega ističe da nije optužen, te da razgovor o skandalu odbija riječima: "Ja nisam čovjek koji bi se okrenuo protiv svojih prijatelja". Navodi se i slučaj nabave vojnih kamiona, u kojemu je optužen bivši ministar Berislav Rončević.

Financial Times navodi da je korupcija problem u svim postkomunističkim zemljama, ali da se čini kako je na Balkanu još ukorjenjenija. Dapače, piše list, po percepciji korupcije Transparency Internationala, Hrvatska se ističe kao najmanje korumpirana u regiji - nalazi se čak i ispred Grčke, koja je članica Evropske unije već 30 godina. No, EU želi da Hrvatska bude još bolja i da postavi kriterij za buduće članice, zaključuje Financial Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:47