ŠEF HSS-A NAPUŠTA PREMIJERKU I NAJAVLJUJE

Friščić: Sada više nema mjesta za špekulacije kada će biti izbori - bit će ove jeseni!

Kao što smo bili protiv prijevremenih izbora tako smo sada protiv odugovlačenja s izborima, izjavio je predsjednik HSS-a
 Damjan Tadić / CROPIX

SISAK - U subotu, na dan kada je u intervjuu Jutarnjem listu izjavio kako HSS na izbore ide bez HDZ-a, sam , predsjednik HSS-a Josip Friščić o toj je temi progovorio i u Trebarjevu Desnom, nakon obilježavanja godišnjice rođenja Antuna u Stjepana Radića, osnivača Hrvatske seljačke stranke.

- Svi govore HDZ ide na izbore, SDP ide na izbore, a mi kažemo: i HSS ide na izbore. Hrvatska seljačka stranka radi svoj program, imenovao je nositelje po izbornim jedinicima i tvrdimo - naša stranka ima što reći biračkom tijelu, a to je u prvom redu stvaranje uvjeta za ravnomjerni razvoj cijelog hrvatskog područja i briga o regionalizmu.

Mi imamo iskustva kroz svoje djelovanje duže od stoljeća, a jednako tako u svojem programu imamo jasne naznake što su prioriteti Hrvatske i kako ih ostvariti prije svega na gospodarskom polju. Pri tome mislim na proizvodnju hrane, na prerađivačku industriju, na turizam koji mora prerasti u najkvalitentiji izvoz. Na taj način stvaramo bolje prespektive za rast društvenog proizvoda, zaposlenosti i zaštitu standarda - rekao je Friščić.

Upitan hoće li HSS proći izborni prag i hoće li ga skupo koštati suradnja s HDZ-om, Friščić je rekao da je i prije bilo analitičara koji su govorili kako će koalcije pojesti HSS, da će HSS nestati sa političke scene, ali je HSS opstao i postao važan faktor u koaliciji na vlasti .

- Pokazalo se da je nakon takvih crnih najava i procjena u HSS došlo novih desetak tisuća članova, mladih stručnjaka, što potvrđuje da nema brige hoće li HSS proći izborni prag. HSS će proći izborni prag i biti važan faktor kao i do sada. Najava da će HSS na izbore bez HDZ-a, odgovor je onima koji su me pitali je li četverogodišnja suradnja s HDZ-om dovela stranku u situaciju da se boji izaći pred građane, reći javno svoje stavove i mišljenja, predstaviti svoj program i sa svojim ljudima ponuditi nove iskorake.

Mi se ne bojimo, mi vjerujemo da smo stranku ojačali, mi smo u sadašnjoj koaliciji na vlasti bili vrlo značajan, ali onaj stabilizirajući, onaj umirujući, onaj konsturktivan, onaj razvojni faktor. Mi smo spremni podnijeti račune za ovo razdoblje koje smo bili na vlasti, a izbori su najbolje mjesto i vrijeme za to - izjavio je Friščić.

Upitan kada će biti izbori, ove ili iduće godine, predsjednik HSS-a bio je vrlo jasan.

- Sada više nema mjesta za špekulacije oko datuma izbora. Kao što smo bili protiv prijevremenih izbora, jer bi oni zaustavili priključenje Hrvatske Europskoj uniji, tako smo sada protiv odugovlačenja s izborima. Drago mi je da je i premijerka obznanila da će se koalicija sastati i da će do kraja šestog mjeseca biti objavljen datum izbora.

Izbori će biti ove godine , a kraj jeseni ili početak zime je vrijeme kada obično organiziramo izbore, kada naš narod voli izlaziti na izbore. Tada će biti organizirani i ovi izbori na koje će HSS bez HDZ-a - rekao je predsjednik Hrvatske seljačke stranke u subotu u Trebarjevu Desnom.

Na pitanje tko će biti nosioci po izbornim jedinicama, Friščić je kratko uzvratio: - U šestoj izbornoj jedinici to će biti Marijana Petir, objavljujem to Urbi et Orbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:59