KOALICIJA JOŠ NESLOŽNA OKO PRORAČUNA

Friščić: Nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove neće se ukinuti 1. siječnja

Zagreb, 281010. Markov trg, Sabor.Sjednica na kojoj se odrzala rasprava o povjerenju Vladi Jadranke Kosor. Povjerenje Vladi dalo je 79 zastupnika, a 62 zastupnika glasalo je protiv Vlade. Jedan zastupnik bio je suzdrzan.Na slici: Josip Friscic cestita Jadranki Kosor.Foto: Bernard Covic / CROPIX
 Bernard Covic / CROPIX

ZAGREB - Nulta stopa PDV-a, koja se obračunava na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, neće se, kako sada stvari stoje, ukidati već od sljedeće godine. Potvrdio nam je to, nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima, Josip Friščić, predsjednik HSS-a.

„Od 1. siječnja nećemo imati nove poreze, pa tako neće biti ni ukidanja nulte stope PDV-a. No, u sljedećoj godini morat će se razgovarati kako uskladiti naše poreze s onima u EU, gdje nema nulte stope“, kazao je Friščić, koji vjeruje da će Vlada u Saboru imati dovoljno ruku za izglasavanje proračuna.

No, izjava koju je nakon večerašnjeg sastanka dao Milorad Pupovac, jedan od čelnika SDSS-a, ukazuje da to možda i neće biti tako. Na sastanku se, kaže, razmatrala i mogućnost ukidanja nulte stope PDV-a, što njegova stranka neće podržati.

„Mi nismo spremni podržati ono bi dodatno opteretilo ionako težak položaj građana. SDSS smatra da ima još segmenata u društvu, koji obilno zarađuju, a koji nisu osjetili teret krize“, poručio je Pupovac.

Iako nije želio precizirati na koga misli, jasno je da govori o bankama, osiguranjima i telekomima. Uostalom, upravo je SDSS nedavno zagovarao uvođenje poreza na banke. S druge strane, tvrdi Pupovac, u igri više nije uvođenje poreza na imovinu, iako je upravo SDSS lani predlagao taj porez.

Vladajuća koalicija nastavit će razgovore o proračunu za sljedeću godinu, a Vlada bi ga trebala usvojiti u ponedjeljak. Na saborskim bi se klupama nova proračunska konstrukcija trebala naći u srijedu. Prema dosadašnjim informacijama, ukupni bi rashodi državne blagajne u 2011. trebali iznositi oko 122 milijarde kuna, što je na razini ove godine, dok se prihodi planiraju u iznosu nešto većem od 108 milijardi kuna. To znači da će državna blagajna biti „kratka“ za oko 14 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 19:08