POBUNA

Friščić: Jurčić i Štimac žele prodati Podravku, to nećemo dopustiti

Potpredsjednik Sabora pozvao branitelje, male dioničare i političke stranke da ustanu u obranu ‘podravske svetinje’
 Ronald Goršić/CROPIX

KOPRIVNICA - Šef HSS-a Josip Friščić optužio je danas dr. Ljubu Jurčića i predstavnike mirovinskih fondova da žele prodati Podravku te najavio novu koprivničku revoluciju pozvavši hrvatske branitelje, male dioničare i političke stranke da ustanu protiv toga.

Nikoga nije štedio

U šokantnom istupu u eteru koprivničke Radio Drave Friščić nije štedio nikoga. Počeo je s čelnikom fonda PBZ-CO Dubravkom Štimcem, nastavio s predsjednikom Uprave Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva Miljenkom Javorovićem te bivšim članovima NO-a Podravke Mladenom Vedrišem, Božom Prkom, Darkom Marincem i Darkom Tipurićem, a završio s dr. Ljubom Jurčićem i potpredsjednikom Vlade Darkom Milinovićem.

- Vidjet ćemo hoće li biti onako kako su oni zamislili - grmio je Friščić, upozoravajući kako se ne slaže s prijedlogom da od sedam članova NO-a Podravke čak četiri budu predstavnici mirovinskih fondova.

- Glavni je “kuhar” Dubravko Štimac. To je lik koji je onog časa kad se afera Spice počela razmotavati sustavno na svakoj sjednici NO-a nastojao zamagliti stvarno stanje. No, Štimac je predstavnik one strukture koja je najprije prodala dionice Podravke, i to po 450 kuna, a onda ih kupila po 180 kuna. Mislim da je on kao član NO-a tvrtke imao povlaštene informacije. On je za svoj fond sigurno dobro radio, ali mene zanima gdje je tu Podravka - naglasio je Friščić.

On je uvjeren da je tu “odigrana igrica kojom se žele suprotstaviti upravo domaći ljudi”. - Ustali su naši branitelji, mali dioničari, a i lokalna politika. Ovakvo rješenje Nadzornog odbora ne smije se prihvatiti jer bi to bio prvi korak prema preuzimanju Podravke - uvjeren je Friščić.

Premijerka nije znala

Nije pošteno, smatra on, da mali dioničari koji drže 28 posto udjela nemaju predstavnika u NO-u, a u takvoj su poziciji i “naši branitelji”. - Ne mogu se složiti da fond branitelja predstavlja Miljenko Javorović jer ovaj kraj ima tisuće branitelja koji tu populaciju mogu dostojno predstavljati u NO-u - ističe Friščić i pojašnjava kako je “Javorović član HDZ-a kojeg je za člana Podravkina NO-a Jurčiću preporučio potpredsjednik Vlade Darko Milinović, i to bez premijerkina znanja”. Jurčiću šef HSS-a zamjera da je postupio nekorektno kad je na sjednici NO-a kao dvojbu postavio sljedeće: u NO može ili predstavnik udruge malih dioničara (koprivnička dogradonačelnica Vesna Želježnjak iz SDP-a, nap.a.) ili dr. Karmen Antolić, predsjednica gradskog HSS-a. - HSS se iskazao u ovoj priči jer njegovi članovi nisu počinili ništa loše za tvrtku ni za naš kraj - zaključio je Friščić.





Jurčić: Ne prodajemo tvrtku

Predsjednik NO-a Podravke dr. Ljubo Jurčić bio je iznenađen Friščićevim istupom u emisiji koprivničke Radio Drave i stajalištima koje je tamo iznio.

- Ne radimo baš ništa što će štetiti Podravki. Upravo suprotno: ovo je prijedlog za stabilan Nadzorni odbor i stabilnu Podravku, u kojoj se ove godine može napraviti mnogo dobrih stvari. Nema, dakle, nikakvog govora o tome da prijedlog novog NO-a ide za tim da se Podravka proda - izjavio je Jurčić. Šef Podravkina NO-a podsjeća i kako prijedlog izmjene Statuta kompanije i novog sastava NO-a nije sveto slovo jer se dioničari mogu na Glavnoj skupštini pojaviti i s protuprijedlozima.









Branitelji: Vitković mora biti šef Podravke

Protiv prijedloga novog NO-a, u kojem bi četiri od sedam članova bilo iz redova mirovinskih fondova, ustali su i branitelji iz Podravke i županije. Podravkini branitelji tako upozoravaju kako Miljenko Javorović ne može u NO-u zastupati njihove interese te upozoravaju kako je nedopustivo da se za predsjednika Uprave traži čovjek za strane. Podravkini branitelji drže da je sadašnji šef Uprave Miroslav Vitković dovoljno dobar i sposoban za vođenje kompanije. Udruga malih dioničara Podravke drži da je morala dobiti predstavnika u NO-u i najavila kako će se za svoja prava pokušati izboriti na Glavnoj skupštini dioničara.

HSS: Joža tvrdi da je počela velika igra

Veći dio članova NO-a Podravke i predstavnika investicijskih fondova koji ulažu u te dionice bio je jučer doslovce šokiran Friščićevim istupom, ali nisu ga željeli javno komentirati. U investitorskim krugovima govori se da se i Friščić načelno složio s prijedlogom novog sastava NO-a, pa ih zbog toga još više čudi njegov jučerašnji nagli napad. U krugovima koprivničkog HSS-a pak čuje se kako Joža Friščić raspolaže informacijama da je riječ o “velikoj igri” i “krupnom kapitalu” koji bi uskoro trebao preuzeti Podravku.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:16