POBUNA U HSS-U

Friščić cijelu stranku žrtvuje za Podravku

Na tijelima HSS-a, kako na Predsjedništvu, tako ni na Glavnom odboru, nikada nije zauzet stav da HSS treba braniti Damira Polančeca. Sve što Friščić govori i čini oko Podravke njegovo je soliranje
 Elvir Tabaković/Cropix

ZAGREB - “Friščić je HSS pretvorio u taoca Podravke. Na stranačkim tijelima definiramo što će zastupati i tražiti na koalicijskom sastanku, a on u razgovorima s HDZ-om od dogovorenog odustane i u zamjenu dobije neki ustupak u Podravki. Cijelu je stranku žrtvovao za Podravku i ništa ga drugo ne zanima”, kazao je za Jutarnji jedan od visoko pozicioniranih ljudi iz HSS-a koji je, ustručavajući se od javne konfrontacije s Friščićem, želio ostati anoniman. Naš sugovornik je dodao: “Na tijelima HSS-a, kako na Predsjedništvu, tako ni na Glavnom odboru stranke, nikada nije zauzet stav da HSS treba braniti Damira Polančeca. Sve što Friščić govori i čini oko Podravke, njegovo je soliranje”.

Izborna obećanja

U razgovoru s nekolicinom HSS-ovaca iz vrha te stranke, ali i onim iz stranačke baze, nastojali smo otkriti kako u toj stranci gledaju na Friščićeve nedavne javne istupe u emisijama lokalnih koprivničkih radiostanica, u kojima je branio bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Od ključnih točaka koalicijskog sporazuma HSS-a s HDZ-om, a to znači od top-obećanja s kojima je HSS izašao na zadnje parlamentarne izbore u studenom 2007., kao što su minimalna mirovina za sve od 1500 kuna, ili preporod hrvatskog sela, tvrdi drugi izvor iz HSS-a, olako se odustalo, a da stranačka tijela ne propituju kakve će biti posljedice toga odustajanja.

Preporod sela - mrtav

Fokusiranjem na Podravku, tvrdi naš sugovornik iz HSS-a s područja zapadne Slavonije, Friščić pokazuje da je stranku odlučio žrtvovati lokalnim interesima županije iz koje i sam dolazi - koprivničko-križevačke. Imenovanje u novi NO Podravke Karmen Antolić, predsjednice Koprivničkog HSS-a, inače Friščićeve osobne liječnice, jasan je znak da čelnik HSS-a na sve načine želi zadržati utjecaj u poslovanju te tvrtke, kazao nam je isti izvor.

Projekt nazvan Preporod hrvatskog sela, koji je činio kičmu HSS-ova izbornog programa na parlamentarnim izborima 2007., ističu naši sugovornici, posve je mrtav. Autor tog projekta, profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu dr. Damir Kovačević, prije nekoliko je mjeseci podnio ostavku na dužnost predsjednika HSS-ova Stručnog vijeća i Friščićeva savjetnika.

Kako ga u posljednje dvije godine Friščić nijednom nije pozvao i pitao za mišljenje, Kovačić je odustao od svih stranačkih dužnosti. U studenom prošle godine, nedugo nakon privođenja članova Podravkine Uprave, dr. Kovačić je podnio ostavku na članstvo u Podravkinom NO. Kad smo ga nazvali kako bismo čuli razloge stranačkog pasiviziranja kazao je: “Ne bih ništa komentirao. Umoran sam. Činjenica da sam se nakon tri godine naporna rada povukao sa svih stranačkih pozicija, dovoljno govori za sebe”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:00