NOVE SVAĐE OKO TROŠKOVA

FRED MATIĆ 'Ivić Pašalić ne govori istinu, WC-e smo plaćali 18.750 kn mjesečno'

Ivić Pašalić: Ja sam podatke o cijeni iznio na osnovi iskustva s gradilišta gdje smo WC-e plaćali 500 kn mjesečno
 Davor Pongračić/CROPIX

Ministarstvo branitelja od 7. travnja raskida ugovor o najmu prijenosnih sanitarnih čvorova koji su postavljeni ispred Ministarstva radi prosvjednika iz šatora. Ministar Predrag Matić u nekoliko je navrata javno ponovio kako više nemaju novca za plaćanje pokretnih WC-a te iznio podatke prema kojima je dosad Ministarstvo za tu namjenu izdvojilo oko 100 tisuća kuna za proteklih pet mjeseci. I premda se činilo da će najavom o ukidanju najma mobilnih sanitarnih čvorova koja stupa na snagu za tjedan dana, ta priča konačno biti zatvorena, jučer se ponovno zakuhalo i to na relaciji ministar branitelja - Ivić Pašalić.

Nekadašnji potpredsjednik HDZ-a i bivši savjetnik predsjednika Tuđmana je, naime, na HRT-u u emisiji Piramida izjavio da najam jednog pokretnog sanitarnog čvora košta 500 kuna, čime je aludirao da ministar Matić ne govori istinu jer je najam ustvari deseterostruko niži.

Na takve njegove tvrdnje tražili smo objašnjenje ministra koji je sve odlučno demantirao. A svoje tvrdnje o cijeni koštanja WC-a, potkrijepio i dokazom - predočio nam je račun koji je Ministarstvo platilo za najam od 20. veljače do 20. ožujka, znači za jedan mjesec. A u kojem se jasno vidi da je mjesečno za četiri WC-a Ministarstvo platilo 18.750 kuna.

- Za najam četiri pokretna WC-a, dva prilagođena za invalide i dva obična, uključujući i redovno tjedno čišćenje Ministarstvo na mjesečnoj razini izdvaja 18.750 kuna, što u ovih pet mjeseci prosvjeda iznosi ukupno 93.750 kuna - objašnjava ministar.

Unatoč tome što je jasno da Pašalić nije bio u pravu kada je tvrdio da najam jednog Wc-a košta deset puta manje, rekao nam je da se zbog svojih izjava ne namjerava ispričati.

- Ja sam podatke o cijeni najma takvih WC-a iznio na osnovu vlastitog iskustva jer kad sam bio u građevinskom biznisu znam da smo mjesečno za gradilište takve WC-e plaćali 500 kuna mjesečno. Nisam imao nikakve zle namjere, već sam na temelju svog iskustva logički zaključio i iznio grbu matematičku računicu - objašnjava Pašalić. Pritom od Matića traži da objasni je li Ministarstvo sanitarne čvorove nabavilo na javnom natječaju “ili se možda nekome pogodovalo”.

Đ. Glogoški: Ključ kuće kod mene je već godinama

Jedan od predvodnika prosvjeda Đuro Glogoški i novinarima Globusa potvrdio je da je on, ali i još nekoliko 100 postotnih invalida koristilo kuću u Zaprešiću iako to nije u skladu sa potpisanim Sporazumom i Pravilnikom.

- Svjesno sam kršio Pravilnik vodeći brigu o stopostotnim ratnim invalidima kojima je tijekom prosvjeda ozbiljnije narušeno zdravlje, kao i meni - objasnio je Glogoški u Globusu. Tvrdi, međutim, da nije samo on prekršio taj Sporazum jer je to prije učinilo i Ministarstvo koje koje je 2012. u istu tu kuću na nekoliko dana smjestilo jednu braniteljsku obitelj koja je ostala bez stana. S Glogoškim je u kući osim supruge bio i sin Boris koji inače živi u Osijeku. Supruga Tatjana kaže kako im je došao “dati podršku ali i da nas, ako treba i fizički zaštiti”. Glogoški otkriva i da je ključ od kuće kod njega već godinama. Ministar Matić najavio je promjenu Pravilnika o korištenju kuće čim će Udruga Đure Glogoškog ostati bez ključeva, Glogoški tvrdi:

- Može nas ministar istjerati iz kuće. Ali mi s druge strane možemo skinuti ulazna vrata. Ali to nećemo učiniti, bit ćemo kulturni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:44