ODGOVARA NA NAPADE SDP-a

Frano Matušić: Naravno da sam bio u Dubrovniku 1991., to mogu potvrditi brojni moji sugrađani

DUBROVNIK - Iako Dubrovčani koji su bili u svome gradu tijekom Domovinskog rata, a posebno branitelji, znaju da je aktualni HDZ-ov saborski zastupnik Frano Matušić bio u gradu kada je počela agresija na dubrovačko područje, već godinama ga se sa političkih govornica proziva da je 1991. 'po Njemačkoj svirao frulu' ili, ovisno o tome koliku opću glazbenu naobrazbu imaju oni koji ga optužuju, 'orgulje'.

Upravo zbog sviranja 'orgulja', akademskog glazbenika, gitaristu Frana Matušića za dezerterstvo je sinoć u emisiji HTV-a Otvoreno optužio SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović. Kako se radi o ozbiljnim optužbama upućenim uoči same obljetnice početka napada na Dubrovnik, zatražili smo od Matušića da širu javnost upozna gdje je bio i što je radio prije devetnaest godina.

– Naravno da sam 1991. bio u Dubrovniku a to mogu potvrditi moji brojni sugrađani kao i branitelji. Kao glazbenik sa kolegama Antom Skaramucom i Bucom ( Ljubomir Buco Pende op.a.) te glumcem Ivicom Barišićem svakodnevno sam na Radio postaji Dubrovnik snimao emisije za djecu jer im je u ratu dubrovački radio bio jedina zabava koju su imali.

O tome HRT ima dokumentaciju sa tonskim zapisima. Organizirali smo brojne koncerte poput onoga prigodom obljetnice Mozaratove smrti, 5. prosinca a za koji sam za dvije gitare priredio jednu svitu pisanu za klavir. To je bilo večer uoči najtežeg napada na Dubrovnik, 6. prosinca na svetog Nikolu.

To smo radili kako bi pokazali da nismo isti kao i barbari koji nas napadaju te kako njegujemo kulturu. O svemu tome postoje fotografije, plakati sa datumima, svjedoci – ističe Frano Matušić podsjećajući na koncerte povodom posjeta talijanske ministrice vanjskih poslova Margherita Boniver u studenom 1991. te koncerta u čast Bernardu Kushneru, tadašnjem francuskom ministru za humanitarna pitanja, dodajući kako je svakodnevno bio i sa braniteljima te s njima, točnije sa pripadnicima Odreda naoružanih brodova i njihovim zapovjednikom Aljošom Nikolićem dočekao i Božić te 1991. godine.

– U tim najtežim vremenima za obranu Dubrovnika dao sam svoj doprinos kao glazbenik, kao što su ga dali i svi drugi hrvatski glazbenici. Naravno, nije mi ni na kraj pameti uspoređivati se sa braniteljima, no ponosan sam na to vrijeme. Tek 1992. godine sam povremeno odlazio iz Dubrovnika zbog koncerata prigodom humanitarnih akcija na kojima se prikupljala pomoć za Dubrovnik.

Tako je bilo kada smo kolega Skarmuca i ja za naše branitelje održali koncert u još uvijek djelomično okupiranom Pakracu. I svaki put sam odlazio uz dozvolu tadašnjeg Ureda za obranu. Uostalom kao profesor u Umjetničkoj školi Luka Sorkočević imao sam radnu obvezu. – pojašnjava Frano Matušić dodajući kako se nema zbog čega pravdati, pogotovo ne Željku Jovanoviću i SDP-u. ( A.H./Dubrovački vjesnik)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:33