SRDAČNA DOBRODOŠLICA U EU

Francuzi ratificirali hrvatski pristupni ugovor: ‘Ljubljanska banka nije problem vezan uz vaš ulazak u EU’

Francuske parlamentarce brine ponašanje Slovenije koja sve više prijeti završetku procesa ratifikacije

Zastupnici francuske Nacionalne skupštine nakon dvosatne su rasprave jednoglasno ratificirali pristupni ugovor Hrvatske EU. Francuska je tako postala 21. od ukupno 27 zemalja EU koja je prihvatila taj sporazum.

Izvjestitelj francuskog Odbora za europska pitanja Nacionalne skupštine Philip Cordery, koji je zastupnicima podnio cjelovito izvješće, istaknuo je da je Hrvatska prošla težak put do EU.

- Proces pregovora i uvjeti koje je Hrvatska morala ispuniti bili su najzahtjevniji i najrigorozniji dosad te bi slučaj Hrvatske mogao poslužiti kao model za nova i buduća priključenja - istaknuo je Cordery i dodao kako je poznato da je Hrvatska duboko europska zemlja koja će svoje vrijednosti dodatno ojačati ulaskom u EU kao 28. zemlja članica Unije.

Izbor Boruta Pahora

U raspravi u kojoj su sudjelovali predstavnici parlamentarnih skupina u nekoliko je navrata istaknuta zabrinutost zbog spora Hrvatske sa Slovenijom koji sve više prijeti i završetku procesa ratifikacije do srpnja, iako francuski parlamentarci smatraju da bi to bilateralno pitanje trebalo biti izvan procesa pristupanja EU. Slovenija je, naglašeno je, jedina zemlja koja još nije započela proces ratifikacije, no također je istaknuto da je izbor novog slovenskog predsjednika Borisa Pahora dobar znak i za rješavanje odnosa s Hrvatskom.

Glasovanju su prisustvovali i predsjednik francuske Nacionalne skupštine Claude Bartolone te predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je nakon potpisivanja ugovora naglasio da je iznimno ponosan zbog srdačne francuske dobrodošlice u EU.

Odlični odnosi

- Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja ima velike političke, gospodarske i kulturne potencijale, i to od Francuske u kojoj je i rođena ideja o stvaranju EU, što njihovoj ocjeni daje posebnu težinu - rekao je Leko.

Pojasnio je i da se Hrvatska s punim povjerenjem uključila u bilateralno rješavanje spora sa Slovenijom te kako vjeruje da će Hrvatska postati punopravna članica 1. srpnja.

Francuski ministar za europske poslove Bernard Cazeneuve također je istaknuo odlične političke, gospodarske i kulturne odnose dviju zemalja. Dobre veze potvrđene su i investicijama u tijeku, od kojih je istaknut projekt izgradnje i obnove zagrebačke zračne luke, a u konzorciju sudjeluju i dvije velike francuske tvrtke Bouygues i Aeroports de Paris.

Inače, Francuska još nije definirala uvjete za hrvatske građane nakon ulaska u EU s obzirom na to da svaka zemlja članica ima autonomno pravo otvoriti ili zatvoriti na razdoblje i do sedam godina tržište rada za nove članice Unije. Tijekom parlamentarne rasprave napomenuto je da se francuska vlada što prije mora izjasniti o tom pitanju.

Susret s Hollandeom

Francuska je podupirala Hrvatsku tijekom cijelog postupka ratifikacije, što je dodatno ojačalo i dobre veze dviju zemalja koje su svoj vrhunac doživjele prošle jeseni tijekom susreta predsjednika Ive Josipovića i Françoisa Hollandea. Tada je francuski predsjednik Hollande istaknuo veliku želju da bude jedan od prvih europskih predsjednika koji će u srpnju posjetiti Hrvatsku kao novu članicu EU. Nakon potpisivanja ugovora od strane Francuske u četvrtak, pristupni ugovor još trebaju ratificirati Belgija, Danska, Nizozemska, Velika Britanija, Njemačka i Slovenija.

Posljednji put da je trebala obična većina

Ovo je za Francusku posljednji put da je njihov parlament odluku o ulasku neke zemlje u EU donio običnom većinom glasova s obzirom na to da je izmjenom francuskog ustava iz 2008. predviđeno da se o budućim proširenjima Europske unije odlučuje ili referendumom ili u parlamentu kvalificiranom većinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:00