ULAGAČI SE OKREĆU EURU

FRANAK OSLABIO ČETIRI POSTO! Drastičan pad dužnicima ne znači baš ništa, ali zato pomaže - bankama

Tečaj je zamrznut na 6,39 kuna, tako da se više i ne prati pozorno kao nekad
 Goran Mehkek / CROPIX

Jedan švicarski franak, prema srednjem tečaju HNB-a, jučer je vrijedio 7,01 kunu, a prije mjesec dana bio je na razini od 7,28 kuna. Razlog što je švicarska valuta u posljednji mjesec dana izgubila gotovo četiri posto vrijednosti pripisuje se ljetnom zatišju na globalnom deviznom tržištu, koje je centralnoj banci omogućilo da bez velikog napora i uz nisku cijenu smanji njezinu vrijednost.

Manevri SNB-a

Trgovci devizama uvjereni su da je središnja banka, SNB, jedna od nekoliko velikih banaka koje ulažu novac u dionice kompanija poput Applea, posljednjih tjedana napravila nekoliko malih intervencija.

Kako su mnogi na godišnjem i volumeni kojima se trenutačno trguje vrlo su niski, ti su manevri centralne banke imali veći učinak.

Od siječnja, kada je SNB odustao od obrane franka od aprecijacije, švicarska je valuta pala s rekordnih 7,85 na 7,01 kunu, što znači da je izgubila oko 10,7 posto vrijednosti.

Za domaće dužnike u švicarskim francima to bi nekad predstavljalo značajno olakšanje jer bi u tom iznosu pala i vrijednost njihove rate kredita, ali danas, kada je tečaj za te slučajeve zamrznut na 6,39 kuna, tečaj više i ne prate pozorno kao nekad.

S druge strane, pad vrijednosti franka danas mnogo znači bankama koje plaćaju razliku između tržišnog i zamrznutog tečaja jer će njihov trošak time biti manji. Zakon kojim je regulirano zamrzavanje tečaja istječe potkraj godine, a ako se ne nađe drugo rješenje, ministar financija Boris Lalovac obećao je da će on ostati na snazi.

Loše za ekonomiju

Kakvo kretanje švicarskog franka tržišta očekuju u predstojećem razdoblju? Imajući u vidu proaktivan pristup SNB-a, postoje nadanja da će on i dalje intervenirati i smanjivati vrijednost svoje valute jer precijenjeni franak loše djeluje na ekonomiju.

BDP je u prvom kvartalu pao 0,2 posto, što je najlošiji rezultat u posljednih šest godina, a minus se očekuje i u drugom kvartalu, što znači da će zemlja tehnički ući u recesiju.

Iako je švicarska centralna banka odustala od održavanja pariteta franka prema euru, ostala je aktivna na tržištu. MMF je naveo kako je to bila jedina centralna banka koja je nastavila kupovati eure u prvom tromjesečju ove godine, dok su se druge banke nastojale riješiti valute čija je vrijednost slabila.

Izgledan pad

No, zato je SNB imao rekordni gubitak u prvih pola godine, od 50,1 milijardu franaka.

S obzirom na gubitke i činjenicu da je bilanca banke premašila 85 posto BDP-a, Reuters navodi kako analitičari ne očekuju da će SNB biti osobito agresivan u sadašnjoj fazi interveniranja. To ne isključuje “neke umjerene i pasivne intervencije”, ali na njih se više gleda kao na održavanje vježbi.

Postupni pad vrijednosti franka ipak je prilično izgledan jer će ulagači napuštati sigurno utočište švicarske valute i ulagati novac u neke druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44