BIVŠI RIZNIČAR

FOTOEKSKLUZIV Jutarnji je zavirio u ormar čuvara Sanaderove crne blagajne, Mladena Barišića: Skupi satovi, Brioni košulje i Knifer

Skupi satovi, vrhunska odijela, Brioni košulje i jedan Knifer

Nepuna tri mjeseca prije pretrage Sanaderove kuće u Kozarčevoj, isti policajci ušli su na Borongaju u jedan drugi, modernistički uređen stan. Bio je to stan tada već smijenjenog ravnatelja Carine, i što je za ovu priču puno bitnije, bivšeg glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića . Iako manje poznat od Sanadera, Barišićev neformalni utjecaj u stranačkim strukturama, prema riječima bivših direktora javnih poduzeća, bio je golem.

Kućno kino Bang&Olufsen vrijedno oko 10.000 eura dio je skupe aparature u Barišićevu stanu koji je, za razliku od Sanadera, više pažnje posvetio praktičnosti interijera

“Mi smo Barišića doživljavali kao vrlo moćnu političku osobu. Sama činjenica da je bio osoba od iznimnog povjerenja Ive Sanadera davala mu je tu moć”, rekao je istražiteljima bivši pomoćnik Božidara Kalmete u Ministarstvu mora, turizma prometa i razvitka Milivoj Mikulić.

Ljut na Sanadera

Barišić, koji se sada kao osoba koja je priznala krivnju i teretila Sanadera s njim nalazi na ratnoj nozi, tijekom davanja iskaza u USKOK-u pokušao je malo ublažiti tu sliku.

“Doživljavali su me kao utjecajnu osobu, a činjenica je da sam do Sanadera mogao doći puno lakše nego direktori javnih poduzeća. No istina je bila da sam bio samo poštar. Prenosio sam Sanaderove poruke”, rekao je Barišić.

Zid blagovaonice krasi Meandar Julija Knifera, autora koji je u posljednje vrijeme u modi među ljubiteljima umjetnina, pa se njegova djela procjenjuju i na 100.000 eura

No, iz transkripata Barišićevih razgovora prije uhićenja bilo je jasno da se na bivšeg prijatelja jako naljutio kada mu se nakon napuštanja politike nije javljao. “Kakav prijatelj. Ostavio me kao psa na cesti”, rekao je kćeri. I o Barišićevu navodnom luksuznom životu čulo se dosta u slučaju Fimi-Media.

Čini se da mu je stalni štab bio jedan od najpoznatijih i najskupljih zagrebačkih restorana, Baltazar, a već legendarne priče o buteljama vina od nekoliko tisuća kuna, te skupim odijelima i košuljama Brioni, koje je Barišić, ali i Sanader navodno obožavao.

Osjetljiv na intimu

Njegov stan koji su policajci također snimili ne odaje, pak, takvu dozu raskošnosti kao kuća u Kozarčevoj, a čini se da je Barišić puno više cijenio praktičnost interijera nego njegovu vrijednost. Izuzetak su skupa odijela i košulje, koje je policija također smatrala potrebnim fotografirati, ali i kućno kino Bang & Olufsen, navodno vrijedno desetak tisuća eura. Na intimu svojega stana Barišić je bio posebno osjetljiv.

Kada su mediji na samom početku istrage u slučaju Fimi-Media objavili priču o luksuznom interijeru i kućnom kinu, Barišić je, ne znajući da ga policija snima, prokomentirao napise. “Jel čitaš novine o nekretninama? Piše da imam stan i najmodernije aparate. Tko je to bio u mom stanu da zna koje aparate imam?” bjesnio je Barišić.

Uz pun ormar Brioni odijela i košulja, uvijek elegantni Barišić je i ljubitelj ručnih satova. Iako se njegova kolekcija ne može usporediti sa Sanaderovom, našlo se tu vrijednih primjeraka, poput IWC Schauffhausena ,vrijednog oko 5300 eura

Nije pod blokadom

Premda USKOK nije blokirao Barišićevu imovinu, priču da je dio sredstava bivši rizničar zadržavao i za sebe pokušat će aktualizirati Sanaderova obrana, koja je već kao svjedoka predložila jednog od Barišićevih suradnika iz Carine, za kojega smatra da je možda kod sebe sakrio dio Barišićeva novca, a za čije je trošenje Barišić bio optužio Sanadera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:32