ZAVRŠENO GLASOVANJE

FOTO: ŽIVI ZID I ORaH NAJVEĆI GUBITNICI: SDP osvojio gradove, svih 8 općina u rukama HDZ-a!

Rezultati ove nedjelje mogli bi ohladiti vrh SDP-a, jer očito je politička situacija pola-pola
 Tonči Plazibat, Nikša Duper / CROPIX

Vjerojatno će predstavnici tri stranke, SDP-a, HDZ-a i HNS-a tvrditi kako mogu biti zadovoljni rezultatima izvanrednih lokalnih izbora u devet gradova i osam općina. HDZ-ovci su preoteli Rab, SDP je sačuvao većinu gradova u kojima je pobijedio na redovnim lokalnim izborima 2014. godine, a HNS i dalje drži Dubrovnik.

Usto, ovi izbori su pokazali i kako vlada poprilična izjednačenost između ljevice i desnice, iako je lokalne rezultate jako nezahvalno uspređivati s nacionalnima.

Relativnim gubitnicima izbora se pak mogu smatrati nove političke stranke, ORaH i Živi zid, koje popularnost iz nacionalnih anketa ne uspijevaju pretočiti u konkretan uspjeh na izborima. Prije otprilike dvadesetak dana unutar SDP-a se počelo razgovarati o opciji da se parlamentarni izbori održe četiri-pet mjeseci prije nego što se mislilo, ali pod uvjetom da se najprije dobiju izbori u većini gradova. Vjerovalo se u pobjedu u Rabu, Dubrovniku, Pagu i Hvaru, a Korčula je upitna - tvrdili su u SDP-u.

Rezultati ove nedjelje mogli bi ohladiti vrh Socijaldemokratske partije, ako još uvijek razmišljaju o skorim izborima, jer očito je politička situacija pola-pola.

[FOTO] Prijevremeni lokalni izbori: Velika slavlja u skromnim stožerima

Uostalom, njihovi koalicijski partneri iz HNS-a su žestoko protiv parlamentarnih izbora prije ljeta.

U nedjelju ujutro u neformalnim razgovorima SDP-ovci su isticali kako su ovi izbori jako rizični.

- Ionako smo mi iz koalicije na vlasti svuda osim u Korčuli. To znači da možemo samo izgubiti, a HDZ će biti zadovoljan ako dobije samo još dva grada - ispričao je član Predsjedništva SDP-a.

Nesumnjivo je najvažnija pobjeda koju je Kukuriku koalicija ostvarila ona u Dubrovniku. Prema značaju Dubrovnik sigurno spada među najvažnije hrvatske gradove, a veličinom i značajem se ističe među sredinama koje su jučer glasale o lokalnoj vlasti.

POGLEDAJTE SVE REZULTATE Kukuriku koalicija obranila Dubrovnik, HDZ oteo SDP-u Rab

U nedjelju je Andro Vlahušić ostvario izuzetno veliku prednost pred Matom Frankovićem iz HDZ-a, baš kao i koalicija SDP-HNS u utrci za Gradsku skupštinu. Iako će Vlahušić morati u drugi krug, a Kukuriku koalicija naći saveznike u skupštini, u tim je strankama to ocijenjeno kao dobar rezultat. Na neki način i opravdanje zašto su HNS i SDP stali iza osuđenog gradonačelnika.

- Dubrovnik je jedan od simbola Hrvatske i nismo ga mogli prepustiti HDZ-u. Ova pobjeda kompenzira neke lošije rezultate - kažu u SDP-u, uz podsjećanje na to da Vlahušić unatoč osudi ima potporu lokalnog i državnog HNS-a.

S druge strane, SDP je izgubio Rab, jednu od svojih utvrda. U SDP-ovoj strategiji za lokalne izbore kotirao je kao jedan od glavnih ciljeva, a prošli tjedan Rab su posjetili premijer Zoran Milanović, ali i Zlatko Komadina, čelnik SDP-a Primorsko-goranske županije, što pokazuje značaj izbora u ovom gradu.

Unatoč tome u prvom krugu, pomalo iznenađujuće, trijumfirao je Nikola Grgurić iz HDZ-a. Listu koalicije SDP-PGS-HNS-HSU-HNS-Reformisti predvodila je dosadašnja gradonačelnica Rosanda Krstinić Gušćić, a HDZ-ovoj je na čelu bio Boris Bačić, koji je osvojio većinu.

SDP je to kompenzirao preotevši HDZ-u Korčulu, U njoj SDP-ov kandidat ima solidnu prednost pred HDZ-ovim, a HDZ je izgubio većinu u gradskom vijeću.

SDP je uspio zadržati i Hvar, gdje je u prvom krugu za gradonačelnika u vodstvu njihov kandidat Rino Budrović ispred Jurice Miličića iz HDZ-a, a i lista Socijaldemokratske partije osvojila je najviše glasova, međutim, za većinu u Gradskom vijeću trebat će partnere.

Za SDP važan je i Pag, gdje socijaldemokrati podržavaju dosadašnjega gradonačelnika Željka Maržića iz lokalne Paške stranke. Kako u Pagu nemaju dovoljno kvalitetnog predstavnika, već dvije godine podržavaju Maržića kojem je nedostajalo manje od jedan posto glasova da pobijedi u prvom krugu. On je osvojio 49,2 posto, a njegov protukandidat, HDZ-ovac Tino Herenda, u drugi krug ulazi s 25,26 posto glasova

Razloga za zadovoljstvo imaju i nezavisni kandidati koji, okupljeni oko metkovićkog gradonačelnika Bože Petrova, spremaju zajednički izlazak na parlamentarne izbore. Naime, u Omišu je uvjerljivo pobijedio dosadašnji gradonačelnik Ivan Kovačić, koji je izvanstranački političar. Mjesto gradonačelnika osigurao je već u prvom krugu, a njegova pobjeda najveći je udarac HDZ-u. Naime, do njegovog dolaska Omiš je bio neosvojiva HDZ-ova utvrda, a upravo je ta stranka i isprovocirala prijevremene izbore. Koliko je HDZ-u važan Omiš, pokazuje i to što je prošlog tjedna tamo boravio i šef stranke Tomislav Karamarko koji je pokušao osigurati povratak HDZ-u.

Prema neslužbenim rezultatima u ostalim gradovima, u Svetom Ivanu Zelini pobijedio je dosadašnji gradonačelnik Hrvoje Košćec kojega je podržao HNS.

S osvojenih 61,84 posto glasova u prvom krugu nezavisni Stanko Majdak je pobijedio HDZ-ovog Juricu Bizjaka i dalje ostaje gradonačelnik Zlatara. Majdaka su na nedjeljnim prijevremenim izborima poduprli SDP, HNS i Hrvatski laburisti. A u Novom Marofu u drugi krug idu kandidati HDZ-a i donedavnog člana HNS-a, a odnedavno zastupnika Čačićevih Reformista.

Kukuriku koalicija je izgubila dva grada, ali Milanovićeva ekipa može biti prilično zadovoljna jer su zaustavili niz izbornih poraza, ali je za njih ovaj rezultat daleko od nečeg što bi se moglo nazvati pobjedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:57