POLOMILI JE VANDALI

FOTO: VRATILA SE RODA Popravljeni petometarski kip u Naselju Slavonija i vraćen na staro mjesto

 Danijel Soldo / CROPIX

SLAVONSKI BROD - Nakon što su skoro prije mjesec dana, za sada nepoznati, noćni vandali po drugi puta teško oštetili petometarski kip rode u Naselju Slavonija I, 'popravljena' roda ponovo je vraćena na staro mjesto.

- Naša Udruga Sv. Antun iz Batrine je ovu rodu postavila u Batrini prošloga Uskrsa, a kako je izazvala veliku pozornost mještana i putnika odlučili smo ju postaviti u Slavonskom Brodu jer tu žive dvije planetarno poznate rode Malena i Klepetan . kaže Dražen Grozdanović autor i tvorac biste. Prva namjera, prema njegovim riječima, je bilo skretanje pozornost na demografsku sliku hrvatskog sela koje polako ali sigurno izumire.

- Naša želja nije bila stvaranje nikakvog umjetničkog djela već ukazivanje na ovaj demografski problem pošto nam samo roda može pomoći, a drugo smatramo da je dobro dati do znanja da tu žive i dvije najpoznatije svjetske rode, simbol ljubavi, vjernosti i ustrajnosti – kaže Dražen Grozdanović predsjednik Udruge Sv. Antun iz Batrine.

Pored predstavnika brodske Turističke zajednice i članova KUD-a Luka Lukić iz Brodskog Varoša, tu je bio i Stjepan Vokić koji skrbi o Malenoj i Klepetanu.

- Eto, nazvali su me iz Klagenfurta i tražili moje dopuštenje da na jednom jezeru postave statue Malene i Klepetana i mene kako pecam ribu. A što ću, naravno da sam im dopustio. Ako neće Brođani, hoće Nijemci – kaže Stjepan.

I na kraju, još jedna zanimljivost i potvrda popularnosti dvaju brodskih roda: U Slavonskom Brodu su se zatekli i bračni iz Hong Konga Diana Yau i David Leung, koji nisu propustili priliku da navrate u Brodski Varoš i pozdrave Malenu i Klepatana koji naizmjence leže na pet tek snijetih jaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:11