NAJGORE POPLAVE

FOTO: VODENA BUJICA IDE PREMA SISKU Građani u strahu! Jake kiše ne prestaju, stiže i snijeg!

 Mate Piškor/CROPIX

NOVO 10:39 Zbog viskog vodostaja rijeka Save, Kupe, Odre i Lonje, koje još uvijek rastu, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za rijeku Savu kod Dubrovčaka, ustave Prevlaka i Jasenovca. Izvanredne mjere obrane od poplave vrijede za cjelokupno područje uz Kupu uzvodno od Siska.

Siščanima, kao i stanovnicima svih nizinskih dijelova Sisačko-moslavačke županije za sada najveći problem predstavljaju zaobalne i procjedne vode, te vode od obilnih kiša koje više nemaju kamo nego plave podrume, dvorišta, kuće i oranice, a za promet su zbog prelijevanja vode, zatvorene brojne ceste.

Od Uskrsa za sav je promet zatvorena cesta Žažina-Mala Gorica, od Uskrsnog ponedjeljka cesta Sisak-Palanjek, a od utorka državna cesta Sisak-Popovača, kao i lokalne ceste Gušće - Prelošćica, Košutarica-Mlaka. Tijekom Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka sisački centar 112 je imao više od 400 poziva građana zbog poplavljenih podruma, dvorišta i kuća.

Prema informacijama u utorak 10.30 sati u porastu su vodostaji rijeke Save, Kupe, Gline, Une, Lonje, Odre, kao i vodostaj u retenciji Lonjsko polje.

Zbog visokih voda u ribnjaku Letovanić, koje prijete probijanjem nasipa ribnjaka postavljeno je novih 4.000 komada vreća. Isto tako, zbog porasta vodostaja u Odranskom polju voda je zaprijetila kućama u Tišini Desnoj. Ugroženo je nekoliko stambenih objekata, te će se tijekom dana postaviti zečji nasipi za zaštitu kuća.

-------------------------------------------

Vodni val prošao je jučer poslijepodne kroz Zagreb i Karlovac, a očekuje se da će danas u popodnevnim satima doći do Siska gdje su poduzete sve mjere obrane od poplave, doznaje se od Zorana Čavlovića iz Centra za obranu od poplava.

Na sisačkom području trenutno se pumpaju zaobalne vode, a izvanredne mjere obrane od poplave uvedene su na području oko Jasenovca jer se očekuje vodostaj u visini od oko 830 cm.

Zbog velikih količina padalina koje su uzrokovale stvaranje nekontroliranih bujica, odronio se dio kolosijeka između kolodvora Križevci i kolodvora Lepavina na pruzi Dugo Selo-Botovo te između kolodvora Novi Marof i Turčin na pruzi Bedekovčina-Čakovec, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice.

Zbog toga su za željeznički promet zatvorene dionice pruge Križevci-Koprivnica i Novi Marof-Varaždin.

Do daljnjega između Križevaca i Koprivnice te Novog Marofa i Varaždina putnici se prevoze autobusima, a zakašnjenja putničkih vlakova na tim relacijama su oko 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:24