NAKON PET MJESECI

FOTO: VIDOŠEVIĆ NA SLOBODI 'Vrijedne umjetnine nisu grijeh. Za to bi mi trebali reći hvala'

Vidošević je iz zatvora pušten oko 13 sati, a ispred vrata kaznionice dočekao ga je odvjetnik
Zagreb, 120414. Zatvor Remetinec.Bivsem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidosevicu ukinut je istrazni zatvor nakon pet mjeseci. Vidosevic je uhicen u aferi Remorker u kojoj se tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlacenja milijunskih iznosa iz HGK, braniti ce se sa slobode. Na fotografiji: Nadan Vidosevic daje izjavu za medije.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Nadan Vidošević u 13 sati izašao je iz zatvora u Remetincu u kojemu je proveo točno 5 mjeseci. Vidošević je iz zatvora pušten oko 13 sati, a ispred vrata kaznionice dočekao ga je odvjetnik Dražen Delač.

- Osjećam se uzbuđeno i sretno, idem prvo kući vidjeti obitelj, izjavio je novinarima Vidošević te otkrio kako je u zatvoru smršavio 13 kilograma.

Na upit novinara o optužbama koje su protiv njega podignute, bivši šef HGK izjavio je kako je uvjeren da će moći dokazati porijeklo svoje imovine.

- Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti lavinu pokrenutu putem medija. Sud je jedino mjesto gdje mogu obraniti ugled i čast. Porijeklo imovine mogu dokazati, to sam jedino siguran da mogu, a argumente ću iznijeti na sudu.

Za vrijedne umjetnine te stare knjige za koje se tijekom istrage otkrilo da su u njegovu vlasništvu Vidošević je kazao da "nisu grijeh". "To sve što mi govorite nije grijeh za to bi mi morali reći hvala," dodao je Vidošević.

"Kada se nađete na dnu otkrijete neke divne nove ljude koje niste poznavali. Koristim priliku pozdraviti ljude u Remetincu s jedne i druge strane brave jer sam s njima proveo neke lijepe trenutke", poručio je Vidošević

Novinari su ga pitali i za još jednog zatvorenika, bivšeg premijera Ivu Sanadera.

- Sa Sanaderom se nisam vidio, samo smo si jednom mahnuli na dvorištu, rekao je Vidošević te istakuo da je za vrijeme boravka u Remetincu upoznao neke krasne ljude.

Kako je Vidošević ranije bio pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić izrekla mu je sigurnosnu mjeru zabrane kontaktiranja i uspostavljanja veze sa svjedocima koje Uskokovi istražitelji još nisu ispitali.

Podsjetimo, Uskok je u četvrtak, dva dana prije isteka pritvora, proširio istragu protiv Vidoševića, osumnjičivši ga za dva nova kaznena djela.

ISTRAGA JE USKOK DOVELA DO KRAŠA Za 230.000 kuna Nadanu Vidoševiću kupili su - bager!

Prvo, terete ga za nabavku umjetničkih slika, čime je HGK oštećen za najmanje 265.000 kuna.

Drugo, osumnjičen je za nanošenje štete Krašu jer je tražio da mu tvrtka koju je on vodio kupi bager za njegovo imanje u Gorskom kotaru! Time je Kraš oštećen za 231.556 kuna.

Osim Vidoševića, najnoviji krug Uskokove istrage obuhvatio je predsjednika Udruženja hrvatskih trgovaca umjetninama Damira Grubića, vlasnika galerije Grubić, te njegovu suprugu Jasnu Mrakovčić Grubić, koje se tereti da su uz Vidoševića iz HGK izvlačili novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Sutkinja je ipak zaključila je da novi svjedoci koje je Uskok predložio u proširenju istrage nisu odlučni da bi na bilo koji način utjecali na postupak. Kako je Vidošević ranije bio pritvoren zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane kontaktiranja i uspostavljanja veze sa svjedocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:05