TERORIZAM U TUNISU

FOTO, VIDEO: VELIKI POKOLJ U MUZEJU Divljaci u vojničkim uniformama poubijali turiste: 'Među žrtvama nema Hrvata'

 AFP

>>> NOVO 16:15 Prema posljednjim podacima, koje je iznio tuniski dužnosnik, u napadu na muzej poginula je 21 osoba, među kojima dvojica napadača.

Među žrtvama su državljani Tunisa, Italije, Njemačke, Poljske i Španjolske, koji su bili u turističkom posjetu Tunisu.

Tuniski premijer ustvrdio je da su dva ili tri naoružana napadača, umiješana u napad, još uvijek u bijegu.

---------------------------------------

15:34 U napadu na tuniski muzej u srijedu je ubijeno osam osoba, među kojima najmanje sedam turista, priopćila je tuniska vlada, a hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da među žrtvama nema hrvatskih državljana.

Televizija je prikazala kako se strani turisti pokušavaju skloniti od pucnjave, a pokrivaju ih snage sigurnosti.

Tuniske vlasti nisu objavile nacionalnost otetih. Potvrdi li se broj stradalih stranaca, bit će to najteži slučaj od al Qaedina samoubilačkog napada 2002. na sinagogu na turističkome otoku Djerbi kad je poginula 21 osoba.

Dužnosnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova u Rimu rekao je da su dva Talijana ranjena u napadu, ali nije jasno da li su oni među taocima.

Još oko 100 Talijana bilo je u tom području i tuniska policija sklonila ih je na sigurno, rekle su vlasti.

---------------------------------------

14:50 - Kriza u muzeju Bardo je završena! Specijalci su upali u prostorije i ubili dvojicu napadača. Ni jedna grupa još uvijek nije preuzela odgovornost za napad...

---------------------------------------

14:50 - Nekolicina zatočenih turista uspjela je pobjeći iz muzeja Bardo u Tunisu uz podršku snaga sigurnosti, javlja Mirror. Isto tako, britansko je ministarstvo vanjskih poslova objavilo savjete za turiste koji se još nalaze u Tunisu. U priopćenju je popis lokacija na koje se ne savjetuje putovati. Vjeruje se da su napadači imali pristup zgradi parlamenta i muzeju jer su se maskirali u službu osiguranja.

---------------------------------------

14.10 - Jedan parlamentarni zastupnik rekao je za France Presse da je parlamentarni rad prekinut kad su se čuli pucnji te da su zastupnici okupljeni u predvorju. Reuters je doznao da su dvojica gerilaca u muzeju, a opkolile su ih snage sigurnosti. Kod napada koristili su kalašnjikove i ručne granate.

13.55 - Tuniški mediji su objavili nepotvrđene informacije da su ubijeni turisti iz Francuske, Velike Britanije, Italije i Španjolske.

---------------------------------------

NOVO 13.35 - Reuters javlja da je ubijeno najmanje 7 turista i jedan Tunižanin.

---------------------------------------

13.30 - U trenutku napada u muzeju je bilo oko 200 turista, a u posljednji trenutak iz zgrade je pobjeglo oko 160 ljudi. Nacionalna televizija javlja da ima i mrtvih...

---------------------------------------

TUNIS - Tuniski se parlament u srijedu oko podne našao pod napadom naoružanih muškaraca, a na licu mjesta se, prema navodima nekih zastupnika, mogu čuti pucnjevi vatrenog oružja, javlja RT.

Militanti odjeveni u vojničke uniforme napali su tuniski parlament, priopćavaju lokalni novinari. Sama zgrada parlamenta nalazi se u palači Bardo, gdje je smješten i Nacionalni muzej.

Prema prvim informacijama, nekoliko je turista oteto te su sada taoci militanata.









AFP javlja kako se pucnjevi mogu čuti u cijeloj zgradi. No, još nije poznato jesu li hici ispaljeni u parlamentu ili samo u dijelu gdje se nalazi muzej. Državna informativna agencija TAP tvrdi da je tuniska policija otvorila vatru u sukobu s jednim naoružanim napadačem.

Radio Mosaique FM, koji ima izvjestitelja na licu mjesta, navodi kako u napadu sudjeluju dvojica ili trojica militanata, maskiranih u vojnike.









Reuters priopćava kako je policija okružila zgradu te iz parlamenta evakuiraju sve zaposlene. Cijelo je područje po strožim nadzorom i kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:46