BURNO U SABORU

FOTO, VIDEO Sanader neće govoriti o DORH-u: Dobio riječ taman kad je uzeo pauzu

15-ak HDZ-ovaca je 'iznenada' odustalo od rasprave pa je bivši premijer došao na red ranije
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - ***NOVO*** HDZ je danas uspio svog bivšeg šefa i premijera Ivu Sanadera spriječiti da sa saborske govornice raspravlja o radu DORH-a.

Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2009. koje je u Saboru danas branio Mladen Bajić, prošlo je u sjeni ponovnog dolaska bivšeg premijera na Markov trg. No, iako se prijavio za raspravu u kojoj je trebao govoriti o „paralelnom DORH-u“ Sanader nije uspio govoriti.

Sanader je za raspravu bio prijavljen tek 25. te je nakratko izašao iz Sabora, najavljući da se vratiti kasnije.

Međutim, 15-ak HDZ-ovaca je „iznenada“ odustalo od rasprave pa je bivši premijer došao na red kao deseti govornik. U tom ga trenutku nije bilo u sabornici pa je izgubio pravo na raspravu! HDZ je takvim manevrom elegantno onemogućio bivšem premijeru da govori o DORH-u i to u trenutku kada se njegovo ime povezuje sa nizom istraga oko izvlačenja državnog novca za crni fond HDZ-a.

Sanader je ujutro pred novinarima najavio kako će u svom prvom istupu kao nezavisni zastupnik govoriti o „paralelnom DORH-u“.

- U 2009. za 2 posto je porastao broj kaznenih prijava. Kad je riječ o organiziranom kriminalu takvih je prijava bilo 1118 od čega 842 za korupciju - izvjestio je danas u Saboru glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zastupnike o radu državnih odvjetništava u 2009. godini za koje je dobivao pohvale vladajućih i oštre kritike SDP-a.

Unatoč tome što je, kako tvrdi Bajić, za 90 posto optužnica koje je podnio DORH sud donio osuđujuću presudu, Bajić nije želio donositi ocjene o radu DORH-a.

Sanader: Ništa ne znam o crnim fondovima HDZ-a. Barišić mi nije nosio novac

Od 408 podignutih optužnica, koje se najviše odnosi na koruptivna djela, za 90 posto je donesena osuđujuća presuda.

Tek ako te presude doprinesu suzbijanju korupcije i ako bude manja percepcija korupcije moći ćemo reći da je ocjena pozitivna – objasnio je Bajić. Glavni državni odvjetnik imao je spreman i odgovor na česta prozivanja kako je tek lani, odnosno nakon odlaska Sanadera, DORH počeo raditi na značajnijim predmetima.

- To je zbog novog zakona o kaznenom postupku koji je stupio na snagu 1. srpnja 2009. I koji je omogućio državnom odvjetniku da u puno kraćem vremenu podigne prijavu – rekao je Bajić.

Priznao je kako su zbog prijava za korupciju na višoj i visokoj razini angažirani svi kapaciteti DORH-a i USKOK-a. Iako je DORH od 1262 prijave USKOK-a odbacio njih čak 664 Bajić tvrdi kako to nije zabrinjavajuće.

Glavna oporbena stranka, koja je već najavila da neće podržati niti ovo Bajićevo izvješće jer smatraju da je radi po nalogu politike i danas na njegov račun nije štedjela kritike.

- Državni odvjetnik nije sportaš da ga slavimo na temelju zadnjeg rezultata. Ovo nije niti burzovno izvješće. Njegov rad treba gledati u totalu, nas zanima cijela dionica, a ne samo dio puta. A na cijeloj dionici je bilo posrtanja i padova - slikovito je objasnio šef SDP-a Zoran Milanović.

Pozvao je Bajića da "provodi zakon i bude pravednik i usamljenik“.

- Ako ga netko u tome pokuša spriječiti - politika ili policija, neka ga kazneno goni. Ako ga i u tome netko osujećuje neka kukurikne i kaže tko je to. To je njegova dužnost i glavna uloga. Upravo to Bajić nije bio spreman činiti u svom mandatu i zato nije ispunio naša očekivanja - naglasio je Milanović.

SDP, dodao je Milanović, smatra da se Kazneni zakon treba provoditi stalno i bez komprimisa.

- Kompromis ne smije biti sredstvo državnog odvjetnika kad odlučuje da li postupiti ili ne. Jer ako se kalkulira kvalitetni dokazi propadaju, gube se. Kriminalci i kriminalni političari dobijaju predah i drugu šansku, a na to nemaju pravo - kazao je Milanović. Najavio je kako će kada SDP dođe na vlast oni neće stajati na putu pravdi i zakonu već će osigurati sve uvjete da se zakon provodi.

- Da se ranije i odlučnije postupalo Hrvatska ne bi bila talac obračuna unutar jedne stranke i već bi bili član EU - poručio je šef SDP-a.

Za razliku od oporbe HDZ je nizom pohvala zasipao Bajića.

- Podržat ćemo izvješće i rad DORH-a, a posebno dati potporu i odati priznanje glavnom državnom odvjetniku Bajiću u uspješnoj i efikasnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala - naglasio je Vladimir Šeks koji je impresivnim nazvao rezultate Bajića i DORH-a posebno kad je riječ o korupciji i organiziranom kriminalu.

Za pozitvne ocjene u poglavlju pravosuđa Europske komisije, smatra Šeks, "treba zahvaliti efikasnom radu DORH-a, USKOK-a i Bajića na progonu korupcije“. SDP-ovo nepodržavanje Bajića nazvao je malicioznim i poltikantskim spletkama kojima ga žele smijeniti. HDZ je opet ponovio kako je SDP protiv Bajića jer na njegovo mjesto želi postaviti sebi podobnog državnog odvjetnika.

- Najavili su da će staviti drugoga koji bi trebao služiti politčkim interesima SDP-a kako bi i preko svog podobnog čovjeka zaštitio članove SDP-a od kaznenog progona. Ne dajete mu povjerenje jer nije svirao po notama SDP-a - istaknuo je Šeks.

Prema Bajiću i radu DORH-a su bili blagonakloni i u oporbenom HNS-u i IDS-u.

- Kada je politički pritisak na DORH popustio oni su počeli raditi prvoklasno i taj posao mi nećemo ometati već ćemo ga podržati jer ga smatramo ključnim i jednim od katarze Hrvatske i društva, a bez završetka tog posla za nas nema napretka - rekla je HNS-ova Vesna Pusić koja smatra kako su promjene u zakonu o kaznenom postupku omogućile DORH-u da postupa na drugačiji način.

- Ali ona nije uzrok promjene političke volje već rezultat - kaže Pusić koja je posebnom ocjenila i atmosferu koja je vlada na današnjoj raspravi.

- Jer se dogodilo nešto o čemu se u prijašnjim izvješćima samo govorilo: došlo se do glave, a to znači i do najviših vrhova politike - objasnila je Pusić.

IDS-ovac Damir Kajin odmah je u svoj raspravi priznao kako njega zanima bivši premijer odnosno informacije koje se pojavljuju u medijima.

- Ljudi ponekad mogu pogriješiti, ali ne smiju ukrasti - smatra Kajin.

- U posljednje vrijeme puni su sefovi crnog novca onih kojima su puna usta borbe protiv korupcije – rekao je Kajin koji je stao i u obranu bivšeg premijera koji je sve slušao sa svog mjesta u sabornici.

- Ne možete sve svaliti na Sanadera. Nije on mogao voditi Vladu, Carinu, HAC i voditi Jadranku Kosor. Nije on Superman - poručio je zbog čega je zaradio opomenu predsjedavajućeg Ivana Jarnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:29