BORBA S VATROM

FOTO, VIDEO Požar kod raketne baze u Žrnovnici: Vatrogasci obranili kuće, kanaderi opet u zraku

U mjestu se sinoć oglasila sirena za požarnu opasnost, svi su mještani bili na nogama
 Zvonimir Barišin / CROPIX

NOVO 13:05 - Požar se smirio, iako postoje opasnosti rubnog izbijanja požara. Očekuje se dodatna podrška iz zraka. Požar se proširio u jednom trenutku i prema naseljima Barbanići i Vilar, ali su naselja obranjena.

12:10 - Vatra je stigla i na 15 metara od kuća na predjelu Perun u Žrnovnici te u selu Barbarići, ali su ih gasitelji uspjeli obraniti. Požar koji je prijetio kućama ugašen je oko 9.30 sati, a 20-ak minuta kasnije teren su počeli nadlijetati i kanaderi i air tractori jer se bura smirila, javlja 24sata.

11:25 - U ovim trenucima vatrogasci brane kuće na samoj cesti u Žrnovnici. Prema posljednjim informacijama, nekoliko kanadera i jedan helikopter, zbog nešto poboljšanih vremenskih prilika, gase požar.

10:04 - Jedan helikopter gasi požar kod Sitnog Gornjeg.

----------------------------------------------------------------------------

SPLIT - Borba s vatrenom stiijom kod Žrnovnice i dalje traje, javlja Slobodna Dalmacija . Požar je otišao visoko u brdo, te se širi prema Sitnom Donjem i na južnu stranu prema Gornjoj Podstrani. Raketna baza nije ugrožena. Bazu čuvaju pripadnici njezine jedinice za zaštitu od požara koji su raspoređeni na terenu.

- Prioritet je obrana kuća i raketne baze. Mi ćemo se truditi koliko možemo s dostupnom tehnikom i terenom koji je izuzetno težak, kazao je Felicio Parčina, zapovjednik JVP-a za Radio Dalmaciju.

Požar koji se zbog bure širio velikom brzinom u jednom se trenutku u zaseoku Barbarići na 30-ak metara približio kućama koje su vatrogasci uspjeli obraniti od vatre. Vatra je prema procjeni vatrogasca zahvatila površinu od oko 180 hektara na kojoj se uglavnom nalazi neprohodna borova šuma te nešto niskog raslinja i maslina.

U jutarnjim satima na terenu je oko 100 vatrogasaca i 25 vozila, koji se bore s nekoliko frontova požara. Jutros su na požarište upućena i tri kanadera i tri air tractora, ali su zbog jakog vjetra zračne snage povučene.

Veliki požar izbio je u nedjelju negdje oko 23 sata pored restorana Rus i na cesti između Srinjina i Žrnovnice. Nošen jakom burom brzo se približio na nekoliko stotina metara od kuća. U mjestu se oglasila sirena za požarnu opasnost, svi su mještani bili na nogama.

Zapovjednik vatrogasne postrojbe Grada Splita Felicijo Parčina za Slobodnu je sinoć izjavio je da su podignute sve raspoložive snage potrebne za gašenje ovoga velikoga požara. Zbog požara je zatvorena županijska cesta Žrnovnica - Srinjine.

Gorilo je i u Tučepima. Prve kuće iznad magistrale sa zapadnog ulaza u Tučepi obranjene su oko 22,30 sati od požara koji je iznad hotela Jadran sjeverno od jadranske ceste planuo u 21 sat.

Odmah po dojavi dignuti su na noge vatrogasci dobrovoljnih društava Makarskog primorja. Pozvane su u pomoć ekipe iz okolnih mjesta županije da pomognu u gašenju obronka između magistrale i ceste Makarska – Vrgorac s borovinom i maslinicima, jer je puhala žestoka bura, a vjetar je okretao smjer prema "pulentu“.

Oko 23 sata situacija na požarištu je izgledala puno smirenije, vatrogasci su bili raspoređeni s južne i sjeverne strane opožarenog predijela, kako oganj ne bi prešao cestu prema Vrgorcu sa sjeverne strane.

Vlasnici kuća nisu imali vremena za evakuaciju, već su gumama zalijevali uokolo zgrada i branili imovinu. Sudjelovalo je 152 vatrogasca sa 32 vozila. Od 23,30 vatra je stavljena pod potpunu kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:13