NAKON TRAGEDIJE

FOTO: VELIKA INSPEKCIJA JUTARNJEG LISTA Ovo su igrališta koja su opasna po život djece

Za svako je igralište odgovoran vlasnik. Ako je riječ o javnoj površini, komunalni redar treba je obilaziti i kontrolirati
Zagreb, 080414.Igralista oko Hotela I.Opasnosti koje svakodnevno vrebaju djecu na djecjim igralistima u gradu.Na fotografiji: nepricvrscen gol.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Luka Milković, dječak koji je nastradao vješajući se na prečku gola u Petrinji, zadnja je u nizu žrtava koje su stradale na igralištima. U zadnjih je nekoliko godina gotovo desetero djece smrtno stradalo u igri oko golova, a broj onih koji su se izvukli samo s ozljedama nije poznat.

Kakva je situacija s igralištima u našoj zemlji, upitali smo Marinka Kramarića iz Centra za kvalitetu i sigurnost, koji provodi inspekcije igrališta diljem zemlje. Nije dobra, pojašnjava on.

Sporno vlasništvo

- Golovi nisu fiksirani i to je veliki problem. Ne znam u čemu je problem i zašto to odavno nije učinjeno, jer ih zaista nije teško fiksirati. Mnogi ne znaju da postoje sigurnosne norme uređenja ili samostalno procijene da ne treba ništa učiniti s njima. Osim toga, svatko ih proizvodi, tako da na tržištu možemo naći puno toga. Osim prevrtanja, opasne su prečke koje mogu puknuti i kukice, na koje se djeci i odraslima može zakvačiti prst - pojašnjava Marinko Kramarić.

Na fotografiji: Na ljuljačkama nedostaju matice. Loše projektirano jer je ljuljačka preblizu spravama. Ljestve vode na vrh sprave, pa dijete može pasti.

U Novom Zagrebu, na Laništu, nalazi se livada s dva gola. Nisu pričvršćena i lako mogu pasti. Osim toga, livada je puna rupa, pa se osoba koja trči može ozbiljno ozlijediti. Tko je odgovoran za spornu livadu?

U Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb zapad, pod čijom se jurisdikcijom Lanište nalazi, doznajemo kako je riječ o terenu koji je trebao biti uređen za Nogometni klub Gavran. No, to se nije dogodilo.

- Već pet godina čeka se uređenje prostora. Zrinjevac je za to dobio novac i trebali su urediti teren na kojem će djeca vježbati. Ništa nisu učinili. Već godinama pokušavamo nešto promijeniti, ali ništa se ne događa. U klubu Gavran su trebali biti uporniji i svaki dan zvati Zrinjevac da vide što se događa, ali oni su odlučili pričekati da ta tvrtka odradi posao za koji je plaćena. Ne znam koliko je Grad točno platio, ali sramota je da umjesto uređenog terena imamo opasnu zonu - kaže Gordana Miškulin, članica Udruge građana Lanište.

Damir Krajac / CROPIX
Zagreb, 080414.Igralista oko Hotela I.Opasnosti koje svakodnevno vrebaju djecu na djecjim igralistima u gradu.Na fotografiji: lose ucvrscen zastitni pojas.Foto: Damir Krajac / CROPIX

Na fotografiji: Nedovoljna pokrivenost sigurnosnom podlogom koja je loše održavana. Razmak između prečki na spravama prevelik.

Provjera stanja

U Gradskoj četvrti Novi Zagreb zapad priznaju da ništa ne mogu učiniti.

- Nemoćni smo, jer dvije trećine vlasništva nad livadom ima Grad Zagreb, a jedna trećina je privatna. Valjda se vlasnici spore, pa je zato zemljišta zapušteno. Ono što možemo jest sutra poslati prijavu komunalnom redaru, koji će izaći na teren i provjeriti stanje - kažu u četvrti.

Pero Kovačević, zastupnik u Gradskoj skupštini, kaže kako je odgovornost za upravljanje igralištima na vlasniku, bilo da je riječ o gradskom, privatnom ili vijeću gradske četvrti. Ukoliko je pak riječ o javnoj površini koja ne služi kao igralište, tada komunalni redar obilazi prostor i kontrolira ga.

Na fotografiji: Starija oprema. Tobogan ne smije završiti u pješčaniku jer dijete koje se spušta može udariti ono koje se igra u pijesku. Tobogan i vrtuljak su istrošeni, a djetetu ispod tobogana može zapeti noga.

- Ako je nešto javno, službe trebaju redovito provjeravati je li sve sigurno, da se vidi treba li nešto poduzeti. Obveza roditelja je da vodi računa o svojem djetetu, ali svi znamo da su djeca živahna i nesreća se brzo dogodi. Zato treba voditi računa da su igrališta sigurna - kaže Kovačević.

Damir Krajac / CROPIX
Zagreb, 080414.Igralista oko Hotela I.Opasnosti koje svakodnevno vrebaju djecu na djecjim igralistima u gradu.Na fotografiji: znak koji se lako izvadi iz temelja.Foto: Damir Krajac / CROPIX

Na fotografiji: Znak igrališta lako se može izvaditi iz zemlje, a ako vjetar puše, može pasti na dijete. Koševi i klupe na igralištu moraju biti pričvršćeni, a nisu.

Vandalizam minoran

Kramarić pojašnjava kako dječja igrališta nisu posve sigurna, a uzroci problema su nestručno planiranje, premali prostor, loša montaža i - javna nabava. Naime, na javnoj nabavi uvijek se odabire najjeftiniji ponuđač, a to su najčešće oni koji ne zadovoljavaju zahtjevne norme. Osim toga, mnogo igrališta nitko i ne kontrolira, pa zbog trošenja mnoge sprave postaju opasne.

- Jasno je da na svakom igralištu postoji rizik, no igralište treba biti uređeno tako da se onemoguće teške ozljede i smrtni slučajevi. Velika većina javnih igrališta ne zadovoljava ni minimalne uvjete, koji su propisani u EU. Postoje norme, ali se tretiraju kao dobrovoljne, iako to nije sasvim tako. Najveći problemi na dječjim igralištima je nepostojanje odgovarajuće sigurnosne podloge, trošenje sprava i vandalizam. No, vandalizam je zapravo najmanji problem - kaže Kramarić.

HNS ME ODBIO KAD SAM TRAŽIO NADZOR! Trener o licenciranju golova

Tragedija u Češkom Selu, u kojoj je poginuo Luka Milković (12), ponukala je malonogometnog trenera Renata Čupića da u otvorenom pismu upozori državu i HNS kako premalo poduzimaju da bi se izbjegle slične tragedije. Pobrojao je i slučajeve koji su posljednjih godina u crno zavili brojne obitelji.

- Ovo su samo neki od slučajeva za koje se zna, a koliko je onih gdje su djeca prošla s lakšim ozljedama? Koliko ih pukom srećom prođe bez ikakvih ozljeda? Djeca su zaigrana i u žaru borbe ne razmišljaju, a stariji se ne brinu o tome - ogorčen je Čupić.

Tvrdi da je još prije šest godina u sklopu Radne grupe Komisije za mali nogomet, nakon što je stradao 15-godišnjak u Podrinju Miholčkom, uputio prijedlog da se svi golovi na svim malonogometnim igralištima moraju licencirati.

- I to na sljedeći način: da se stupi u kontakt s lokalnom samoupravom te da komunalni djelatnici izađu na teren. HNS bi izdao brošuru po kojoj bi se svaki gol morao učvrstiti - kaže trener Čupić. Dodaje da HNS tada nije odreagirao. (M. Pušić)

IGRALIŠTA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE Na Škrljevu Slomljeni golovi uz rub terena

U središtu riječkog prigradskog naselja Škrljevo smješteno je betonsko košarkaško igralište koje se povremeno koristi za mali nogomet. Koševi su statični, redovito održavani, a po terenu nema rupa.

Međutim, golovi su pomični i samim tim opasni. Na ostalim javnim igralištima za rukomet ili mali nogomet u Rijeci i okolici stative golova su učvršćene u betonu, a kao dodatno pojačanje stražnja prečka fiksirana je za podlogu metalnim okvirima.

Na Škrljevu golovi stoje svaki iza svoga koša, u dijagonali, nedaleko od aut linija. Jedan, doduše, ne stoji. Polomljen je, potpuno neupotrebljiv, nedostaje mu jedan komad konstrukcije, ključan za ravnotežu, i prevaljen je na tlo. Igralište je na javnoj površini i slobodan pristup imaju svi, pa tako i djeca. Šrkljevo je u administrativnoj nadležnosti Grada Bakra, gdje smo potražili objašnjenje za neispravnosti na igralištu.

Na fotografiji: Čim su golovi pomični, opasnost od ozljeđivanja postoji

- Nismo znali da je igralište u tom stanju. Odmah smo na teren poslali komunalnog redara i utvrdio je da su golovi neispravni te je naređeno njihovo uklanjanje - rekla nam je Aranka Velkovski, pročelnica za komunalni sustav Grada Bakra. Kaže da igralište na Škrljevu može koristiti tko želi, ali ga se nakon korištenja mora dovesti u sigurno stanje, što s ostavljanjem neispravnih golova na terenu nije bio slučaj.

Inače, tema opasnosti na nogometnim igralištima Primorsko-goranske županije aktualizirana je u studenome 2010., kada je pred kraj utakmice mlađih pionira Lučkog radnika i Rijeke na pomoćnom terenu na Rujevici 11-godišnji nogometaš udario u betonski zid i pretrpio potres mozga.

Ustanovilo se da zid nije bio obložen spužvom iako se nalazi manje od 2 metra od aut linije pa su se nakon toga počele provoditi dodatne mjere sigurnosti na nogometnim terenima. Sve zajedno, klasičnih nogometnih terena na kojima se igraju ligaške utakmice u Primorsko-goranskoj županiji je 41.

Malonogometnih i rukometnih na betonskoj podlozi, na javnim površinama ili pokraj škola je stotine, po svim riječkim kvartovima i široj okolici grada, a pričvršćivanje golova za podlogu je standard koji se poštuje, u što smo se uvjerili pri obilasku terena. Posljednjih godina umjesto teških metalnih koriste se aluminijski, koji su prilično lagani i manje opasni. Što se školskih igrališta tiče, izgled varira, od posve obnovljenih do prilično derutnih. Golovi su fiksirani za beton. (Luka Benčić)

CRNA LISTA Tragedija u kojima su stradala djeca

2007.

15-godišnjaku u Podrinju Miholčkom kraj Križevaca na školskom igralištu OŠ Sveti Petar Orehovec gol pao na leđa i teško mu ozlijedio kralježnicu

2008.

12-godišnjaku u Orašju (BiH) gol na školskom igralištu pao na glavu i slomio mu lubanju, preminuo je na putu do bolnice

2009.

9-godišnjem djetetu na policijskom poligonu na zagrebačkim Oranicama okvir gola pao na nogu i slomio mu bedrenu kost

2009.

12-godišnjoj djevojčici u Lužanu Biskupečkom nedaleko od Varaždina gol je pao na grudi, nakon nekoliko dana preminula je u bolnici

2010.

9-godišnji dječak teško je ozlijeđen u dvorani OŠ Prečko nakon što je na njega pao gol, završio je u komi

2010.

10-godišnjaku u Zubčiću Donjem kraj Zadra gol pao na glavu, bez svijesti su ga prebacili u bolnicu

2011.

14-godišnjem učeniku OŠ Popovača tijekom nastave tjelesnog odgoja na glavu pao gol i teško ga ozlijedio

2012.

12-godišnjak preminuo u bolnici tri dana nakon što mu je pao gol na glavu na parkiralištu ispred crkve u Mliništu kraj Metkovića

2014.

12-godišnji dječak preminuo je nakon što mu je gol pao na glavu u Češkom Selu nedaleko od Petrinje i teško ga ozlijedio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:50