NAPOKON RASPRODAJA DRŽAVNE IMOVINE

FOTO Uprava HŽ-a se seli: Iznajmljuju palaču od 5 milijuna eura u centru Zagreba

 Roberto Orlić/CROPIX

Član Uprave Hrvatskih željeznica popio je kavu na terasi hotela Esplanade, prešao cestu i popeo se mramornim stubama na drugi kat u svoj veliki ured. Radi u palači od četiri tisuće četvornih metara u samom centru Zagreba. Sjeda za radni stol i suočava se s realnošću: vodi jednu od najneuspješnijih tvrtki u zemlji. Gubici su svake godine veći od milijarde.

Najveći gubitaši

Pogleda oko sebe: zna da samo režije u luksuznoj zgradi, u kojoj je smještena Uprava, stoje 2,6 milijuna kuna godišnje! Samo režije. Zna da zgrada vrijedi pet milijuna eura! Dosadašnje su uprave oštro odbacivale svaku pomisao da se isele i prodaju ili iznajme palaču. Ministar Hajdaš Dončić odlučio je to srezati. Palača ide u najam, odlučio je. Ekonomska kriza i enormni gubici HŽ-a konačno su nagnali Vladu da odluči iznajmiti ili prodati barem dio državne imovine koja je toliko velika da još uvijek nije popisana.

FOTOGALERIJA - Velika rasprodaja državne imovine

Željeznice su jedan od najvećih državnih gubitaša, ali u svom portfelju imaju nekretnine koje su vrijedne gotovo dvije milijarde kuna! U posjedu su nekoliko desetaka milijuna četvornih metara zemljišta, više poslovnih i upravnih zgrada, vila, ljetovališta, hotela te 1056 stanova! Velik dio tih nekretnina Hrvatskim je željeznicama samo teret i mrtvi kapital jer su potpuno neiskorištene i propadaju.

Devastirane vile

U vlasništvu HŽ-a su tako dvije vile u Lovranu, površine oko 2500 četvornih metara, koje se ne koriste i devastirane su. Na otoku Ugljanu nalazi se odmaralište Villa Oleander, površine 3500 četvornih metara, koja propada već šest godina. Umjesto da ih prodaju ili daju u zakup i tako namaknu novac, Željeznice svoje gubitke pokrivaju iz proračuna!

U svom vlasništu HŽ Infrastruktura ima odmarališta Toplice i Lovor u Lovranu i na Ugljanu, konačišta u Rijeci i Koprivnici te 628 stanova. U HŽ Holdingu tvrde da odmarališta u Lovranu i na Ugljanu planiraju dati u zakup, a konačišta i stanove prodati.

Tvrtka kći Željezničko ugostiteljstvo u vlasništvu ima tri hotela: Doru i Porin u Zagrebu te Mursu u Osijeku. Planirano je da se ti hoteli prodaju u sklopu privatizacije Željezničkog ugostiteljstva. U vlasništvu je HŽ Infrastrukture i oko 17 tisuća četvornih metara zemljišta u Biogradu na kojemu je smješten autokamp koji je prije dan u zakup.

Objekt nulte kategorije

Uredski prostori zgrade Glavnog kolodvora u Zagrebu trebali bi se isprazniti do kraja godine. Izradit će se arhitektonsko rješenje kojim će se, budući da je riječ o objektu nulte kategorije, odrediti koje se građevinske preinake u objektu mogu raditi. Potom bi se krenulo u iznamljivanje prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:41