SVE IZNOVA

FOTO: Traktori opet na cesti, seljaci prijete blokadama

Vinkovci, 210610.Danas tocno u podne seljaci izasli sa traktorima na juznu vinkovacku obilaznicu. Promet nije blokiran se otezano odvija.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

Dio slavonskih seljaka iz Vukovarsko-srijemske županije, u podne je počeo s prosvjedima nezadovoljni time što nije ispoštovan dio dogovora iz đakovačkog sporazuma.

Traktori su parkiranu uz i na jućnoj obilaznici Vinkovaca, na državnoj cesti Vinkovci - Tovarnik i u Bošnjacima u blizini Županje. Prometnice nisu blokirane, ali Tomislav Pokorva, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije ističe - za sada!

- Ne želimo s velikim snagama izaći na ceste, ne želimo nove kazne i ne želimo sukobe. Ovo je miran prosvjed, ali blokiranje prometnica nije isključeno - objasnio je Pokrovac i najavio kako će prosvjedi trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Među spornim pitanjima seljaci navode isplatu duga za neisplaćene poticaje kojeg je ministar poljoprivrede Petar Čobanković obećao pokriti državnim mjenicama.

- Tražimo da se ispuni 'đakovački sporazum', a to znači isplatu zaostalog duga za poticaje iz 2008. koji iznosi 205 milijuna kuna. Također tražimo isplatu poticaja u stočarstvu i ratarstvu koji su već trebali biti isplaćeni. Ovo što nam nude je prevara. Zna se kako izgleda mjenica, a oni su nam dali običan papir - objasnio je Pokrovac.

Seljaci se žale i na nisku cijenu mlijeka, probleme kod zakupa državnog zemljišta, a možda i najveći problem, s obzirom na to da uskoro počinje žetva, bit će zaštitna cijena pšenice. Seljaci traže da ona bude 1,20 kuna.

DOPUNA*** Prosvjedima su se priključili i seljaci Virovitičko-podravske županije. U njoj su s trakotrima izašli na 20-ak punktova. Predsjednik Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić najavio je kako će se traktori sutra pojaviti na još 20-ak puntova.

Razlozi zbog kojih prosvjeduju identični su onima koje su iznijeli prosvjednici u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao i odlučnost da na cesti ostanu do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36