HDZ-OVCI NA KLAUZURI

FOTO Tomislav Karamarko: 'Gospodarski program objavit ćemo kada nam to bude odgovaralo'

 Goran Mehkek / CROPIX

VELIKO TRGOVIŠĆE - Vrh HDZ-a i sva središnja tijela stranke danas su se okupili na klauzuri u Velikom Trgovišću, uoči koje je predsjednik stranke Tomislav Karamarko rekao kako je riječ o pripremi stranke za "vruću političku jesen" s naglaskom na gospodarstvo, poručivši kako će HDZ svoj gospodarski program objaviti kada mu to bude odgovaralo.

"Okupili smo se jer počinje sezona u Saboru, multipliciraju se problemi u državi i situacija nije niti malo lagana. Želimo mobilizirati stranačke čelnike, da to ide kapilarno, skroz do zadnjeg člana", izjavio je Karamarko novinarima prije početka za javnost zatvorene klauzure.

KARAMARKO OKUPIO KOALICIJU 'Vlada beznađe, sve više ljudi napušta Hrvatsku'

Dodao je kako će se danas razgovarati o političkoj i gospodarskoj situaciji, o kojoj će okupljenim HDZ-ovcima govoriti članovi gospodarskog tima stranke Domagoj Ivan Milošević i Martina Dalić.

"Danas će biti analiza trenutne situacije i prijedlozi naših odgovora na tu situaciju, te prijedlozi i recepti za način kako ovu državu izvući iz teške gospodarske situacije. Gospodarski program objavit ćemo kada to nama bude odgovaralo", poručio je Karamarko.

Još jednom se zauzeo za prijevremene parlamentarne izbore. "Vidjet ćemo što će se dogoditi, kakav će biti epilog slučaja 'lex Perković', kakve će biti sankcije. Ako dođe do sankcija, mislim da sve to skupa ubrzava ovaj proces", rekao je. Dodao je kako to ovisi i o HDZ-ovim koalicijskim partnerima "kojih je sve više i više".

KARAMARKOV PLAN ZA JESEN U Tuđmanov spomen dom zatvara se 80 HDZ-ovaca i smišlja gospodarski program

Karamarko je ponovio i kako se nada da neće doći do sankcija EU zbog ograničavanja europskog uhidbenog naloga. "Volio bih da je premijer Milanović u pravu kad kaže da se to svima nama samo priviđa i da neće biti sankcija. Doista, ova vlada je prolazna i uskoro će proći, ali ako dođu sankcije one ostaju i to će biti jedan veliki materijalni teret na građanima Hrvatske", ocijenio je.

Karamarko smatra da poruke iz Bruxellesa treba shvatiti shvatiti ozbiljno, a poručio je kako Hrvatska ne bi smjela ignorirati ono što je potpisala u pristupnom ugovoru. "Način na koji je došlo do kreacije tog zakona, nakon što nas je Njemačka ratificirala, da se u tom vremenu između ratifikacije i ulaska u EU izmisli jedan takav zakon, zaista je skandalozno", istaknuo je.

Ponovio je i da je HDZ, ako Vlada povuče sporni zakon, spreman podržati SDP-ov prijedlog ustavnih promjena kojima bi se ukinula mogućnost zastare za politički motivirana ubojstva, ali da inzistiraju na jasnoj definiciji takvih ubojstava. "Moramo razlikovati zločine koji su počinjeni za vrijeme Jugoslavije, koji su posljedica državnog terora provođenog nad Hrvatima u inozemstvu i u zemlji. Prema tome, na taj način to trebamo i označiti. Inspirator tih zločina bila je sama Komunistička partija i to treba jasno reći", poručio je Karamarko.

DOKUMENTI VLADE J. KOSOR OTKRIVAJU: Karamarko je 2010. podržavao ćirilicu u Vukovaru!

"Ako govorimo o promjeni Ustava, onda mi tražimo jasne definicije, ali naš paket će biti još malo prošireniji, neće se svoditi samo na ovo", dodao je.

Karamarko je izbjegao odgovor na pitanje hoće li HDZ podržati prijedlog svoje bivše predsjednice, nezavisne zastupnice Jadranke Kosor koji je već u saborskoj proceduri, a u kojem se traži trenutačno ukidanje ograničenja za primjenu europskog uhidbenog naloga.

Kazao je tek kako "ne dolazi u obzir" da se sporne odredbe van snage stave tek nakon 1. srpnja 2014., kako predlaže Vlada. "Neka povuku zakon i neka budu korektan partner EU. Mislim da su naš ugled doista srozali na nulu u ovom momentu. Tek smo ušli u EU, a već imamo status Rumunjske i Bugarske, tako da ne znamo kako će se stvari dalje razvijati", rekao je.

Karamarko je komentirao i najave štrajka liječnika i medicinskih sestara. "Mislim da je to posljedica nesposobnosti ove vlade za socijalni dijalog. Vidjet ćemo kako će to izgledati. Čujem da zdravstveni radnici osmišljavaju ritam i režim svoga rada i nadam se samo da neće netko stradati zbog tog štrajka, odnosno da ne dobije adekvatnu zdravstvenu pomoć", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:07