VELIKO POMIRENJE

FOTO: TAJNI SASTANAK U SV. NEDELJI Dok se u Vladi odlučivalo o sudbini Mije Crnoje, u Klemmovoj vikendici družili su se posvađani branitelji i Matić

Na druženju se rodila ideja da se pri MORH-u osnuje Uprava za veterane
 Privatna arhiva

Dok se u Vladi odvijao drugi dan dramatičnih pregovora o sudbini sada već bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje, u Svetoj Nedelji kod Samobora održan je zanimljiv sastanak na kojem su prvi put za istim stolom sjedili predstavnici brojnih sukobljenih braniteljskih frakcija.

Druženje se odvijalo u vikendici Josipa Klemma, jednog od organizatora prosvjeda u Savskoj, a na njemu je bio i Milanovićev ministar branitelja Predrag Fred Matić, jedan od glavnih razloga postavljanja šatora u Savskoj 66. Na druženju u vikendici od 40-ak kvadrata, o čemu je prvi izvijestio tjednik Nacional, bili su i general Mladen Markač, zatim savjetnik predsjednice za branitelje Ante Deur, pročelnik za branitelje u Gradu Zagrebu i navodni Bandićev kandidat za ministra Miodrag Demo, ali i SDP-ov Franko Vidović koji uživa povjerenje dijela branitelja te pripadnici Tigrova, kao i drugih udruga koje okupljaju branitelje.

Foto: Privatna arhiva

Što smo shvatili!

Klemm nam je u utorak potvrdio da su svi oni sjedili za istim stolom. Bilo je to, napominje, potpuno privatno druženje. Iako se, kaže, nije razgovaralo o politici, a pogotovo ne o slučaju Crnoja, zadovoljan je okupljanjem.

- Uspio sam ono što nijednoj vlasti nije uspjelo. Hrvatski branitelji su shvatili da, ako želimo nešto promijeniti, moraju biti zajedno. Trebaju nam i lijevi i desni, moramo svi zajedno raditi. Svima je dosta podjela među braniteljima, to nikome nije u interesu. Vjerujem da će nakon ovog druženja biti još zajedničkih sastanaka - rekao nam je Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije u Domovinskom ratu. Nije komentirao navode pojedinih medija da je oko sebe okupio sve branitelje osim onih koji su “pod utjecajem HDZ-a i Tomislava Karamarka”, rekavši samo da je sada presudno zajedništvo.

Da je bio na sastanku, potvrdio je i SDP-ov Franko Vidović.

Foto: Privatna arhiva

- Da, napokon smo svi zajedno sjeli. Nije to bio sastanak na kojem smo nešto rješavali nego spontano okupljanje i druženje. Shvatili smo da smo svi mi hrvatski branitelji, znamo se dugo godina i da smo, bez obzira na politička razmimoilaženja, prijatelji i dobri poznanici. Sukobi su stvar politike. Samo razgovor je način na koji se mogu riješiti problemi. Zadovoljan sam što je Fred bio tamo. Ugodno smo se družili, razgovarali smo o problemima i svi smo se složili da je potreban jedan organski zakon koji bi štitio prava branitelja - rekao je Vidović. Dodao je da se braniteljska populacija često koristila u pogrešne svrhe, naročito za prikupljanje političkih poena i zato je “bitno shvatiti da smo svih boja, ali smo isti korpus”.

Nismo neprijatelji

- Domovinski rat je faktor koji nas povezuje i nema razloga da budemo neprijatelji, pogotovo jer nas uglavnom muče isti problemi. Nedostatak komunikacije vodi do podjela, prosvjeda, šatora i takvih stvari - kaže Vidović.

Doznajemo da su prisutni osmislili ideju o formiranju Uprave za veterane pri MORH-u koja bi se brinula o problemima branitelja, ali tek nakon što bude donesen jedinstven, organski zakon koji bi definirao sva njihova prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:39