DOBAR ČOVJEK

FOTO: SUZE RADOSNICE NA LICU SKROMNOG UMIROVLJENIKA IZ RIJEKE Vozač gradskog autobusa vratio mu novčanik i postao junak dana

Vozač Autotroleja objavio je na Facebooku: ‘Ko zna barbu nek’ mi se javi’. ‘Barba’ je pronađen poslije nekoliko sati potrage
 Silvano Jezina/NOVI LIST/CROPIX

Zahvaljujući brzoj akciji na društvenim mrežama, a prvenstveno poštenju vozača riječkog gradskog autobusa Autotroleja, jednom je riječkom umirovljeniku u ponedjeljak poslijepodne vraćen izgubljeni novčanik zajedno s nezanemarivim novčanim iznosom od 2 tisuće i 20 kuna.

Oko 11 sati ujutro vozač koji se na Facebooku koristi imenom Mi Do, na stranicu “Riječka enciklopedija - Fluminensia” postavio je fotografiju izgubljenog novčanika i osobne iskaznice 78-godišnjeg Luke Nikolića.

Napisao je: “...izgubljeno u busu...ako ‘ko zna barbu nek’ mi se javi osobno” i tražio da mu se vlasnik ili oni koji ga poznaju osobno jave, kako novčanik ne bi završio u krivim rukama. Praktički istog trenutka krenula je potraga u koju su se uključili brojni Riječani. Post na Facebooku vrlo brzo doživio je gotovo 400 dijeljenja, zaradivši oko tisuću i pol lajkova i brojne pohvale. Javljali su se ljudi koji su umirovljenika s fotografije prepoznali, a neki su s njime pokušali i stupiti u kontakt. S obzirom da se čitav dan nije javljao na telefon jer slabije čuje, da je novčanik pronađen otišla ga je obavijestiti susjeda i slučaj je razriješen.

Već oko 16 sati organizirana je primopredaja novčanika, zajedno s cjelokupnim iznosom i svim osobnim dokumentima. Vozač, kojemu je inače ime Midhad Veljačić i Autotrolejeve gradske linije vozi već 11 godina, u komentarima je napisao da bi svatko od njegovih kolega napravio isto.

Silvano Jezina/NOVI LIST/CROPIX

(FOTO: Silvano Ježina/NOVI LIST/CROPIX)

Umirovljenik Luka Nikolić je samac, a novac je istog dana kada ga je izgubio na liniji broj 6 podigao u banci kako bi platio popravak prozora koji mu se razbio. Bio je ganut činom poštenog nalaznika i htio ga je nagraditi s iznosom od tisuću kuna, no Veljačić je rezolutno odbio primiti novac.

– Kada meni netko učini dobro, ja mu duplo vraćam. Puno hvala, ne znam što reći, ja to sigurno nikada neću zaboraviti, kazao je za Novi list skromni Nikolić, a samozatajni Veljačić samo je odgovorio kako mu je to bila dužnost i kako nije ni razmišljao učiniti nešto drugo.

– Našao sam ja i američku putovnicu i 100 dolara, sve sam vratio, pa svaki moj kolega to bi učinio, kazao je.

Silvano Jezina/NOVI LIST/CROPIX

(FOTO: Silvano Ježina/NOVI LIST/CROPIX)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:54